Nagyon hasznos eszköz a fa víztartalmát kimutató nedvességmérő műszer. A fa az egyik legrégebbi, építésre használt anyag a természetben. Gyakorlatilag ősidők óta használja az ember, és manapság is a házak tetőszerkezete szinte mindig fából készül.  

Fából épül meg a kertünkben a fűnyíró- és biciklitároló kisház, és gyakran a gyerekek kültéri mászókája is. Vannak házak, amelyeknek csupán a tetőgerendái készülnek fából, de vannak az úgynevezett rönkházak, amelyeknek a falait is farönkök alkotják.  

Miért fontos ismernünk a fa nedvességtartalmát?  

Ahhoz, hogy az épületek faszerkezete hosszú évekig biztonságosan megállja a helyét, a szakembereknek kiváló minőségű fát kell felhasználniuk. Egy esetleges tetőcsere nem olyan felújítási munkálat, amely ötévente esedékes. Nagyon költséges, és óriási munkával jár.  

Ezért is fontos, hogy a tetőszerkezet egy életen át stabilan tartson. Nem beszélve a biztonság kérdéséről. Egy olyan faszerkezet, amely veszélyes az épületben tartózkodók életére, testi épségére, sürgősen javításra, cserére szorul. Hiszen az épületek statikai tervezésénél és kivitelezésénél a biztonság elsődleges szempont. A fa nedvességtartalma pedig biztonsági szempontból az egyik legfontosabb kérdés.  

A fa nedvességtartalmának változása  

Jó néhány fafajtát használnak fel az épületek szerkezeti megvalósítása során. A különböző fajtához tartozó fák viselkedése is nagyon változatos. Azonban vannak közös pontok. A szakemberek meg tudják előre határozni, hogy adott hőmérsékleti és páratartalmi tényezők mellett mekkora nedvességfelvételre lehet számítani a fával kapcsolatosan.  

A fa ugyanis, miután beépítik, mindenképpen alkalmazkodik a környezeti tényezőkhöz, és nedvességet vesz fel. Ezzel valamennyire megnő a térfogata, azonban ezzel a növekedéssel a tervezőmérnökök és a kivitelezők számolnak.  

A nedvességmérő segíti a szakembereket  

Természetesen ránézésre nem lehet megállapítani a felhasználni kívánt faanyagról, hogy mekkora a benne tárolt nedvesség mennyisége. Sokáig erre nem voltak megfelelő műszerek, illetve amik rendelkezésre álltak, csak hozzávetőleges értéket tudtak mutatni.  

A Trotec anyagnedvesség mérői rendkívül korszerű technológiát alkalmaznak. Az ellenállás alapján mutatják meg, hogy mennyi víz található az átvizsgált fában. Ráadásul számos fafajtát programoztak a műszerbe, így igazán testreszabható és pontos mérést végezhetünk.  

Ezért probléma a változó nedvességtartalom  

A fa csak meghatározott mennyiségű vizet tud felvenni, ez az úgynevezett rosttelítettségi állapot. Ekkor a fa elérte vízraktározó szintjének a maximumát, ilyenkor a legnagyobb a térfogata. Ha a nedvességtartalma csökkenni kezd, a fa elkezd veszíteni a térfogatából. Elmozdulhat, deformálódhat, a belső szerkezete megváltozhat, repedhet.   Gondoljunk bele, hogy a fejünk fölé épült tető gerendáinak megváltozik a térfogata. Az addig mérnöki pontossággal összeillesztett fa tartóelemek mérete módosul, alakja torzul, az illeszkedések elválnak egymástól.  

Természetesen egy minimális értéket belekalkulálnak a szakemberek. Azonban ha a nedvesség hatására ez a térfogat vagy szerkezetváltozás jelentős, az épületszerkezet akár életveszélyessé is válhat.  

Ha ismerjük a fát, biztonságosabban használhatjuk  

Ha tisztában vagyunk az általunk felhasznált faanyag nedvességtartalmával, sokkal körültekintőbben használhatjuk fel. A webáruházunkban kapható Trotec nedvességmérő segít ebben, sőt, nem csak fa felmérésére alkalmas.