Az ózongenerátoros fertőtlenítés napjainkban széles körben elterjedt a köztudatban. Azonban nem csak a kórokozók ellen bevethető a technológia. A lakásunk, munkahelyünk penészmentesítése is kiválóan megoldható ózonnal.  

Ezért olyan hatékony fertőtlenítő az ózon  

Az ózon, ez a természetben is megtalálható légnemű anyag nagyon erős oxidálószer. Egy kétatomos oxigénmolekulából és egy egyatomos oxigénből tevődik össze. A szabadon lévő oxigénatom nagyon könnyen reakcióba lép gyakorlatilag bármivel, amivel szembetalálkozik. Ezért is olyan hatékony, ami a fertőtlenítést illeti. Pillanatok alatt megköti és elpusztítja a levegőben szálló káros összetevőket.  

Miért kell fertőtleníteni a levegőt?  

A közös használatú belső helyiségek levegőjét nem könnyű frissen, tisztán tartani. Ahol több ember megfordul, szabadon terjengenek a levegőben a különböző vírusok, baktériumok, gombák spórái. Ezenkívül különböző illékony kémiai anyagokat is belélegezhetünk, mint például a formaldehid vagy a tisztítószerek mérgei. A dohányfüst és a különböző allergének, mint a por vagy a növényi pollenek szintén megtalálhatóak a levegőben.  

A penészgomba veszélyei az egészségünkre  

Az otthonainkban nagyon gyakran a penész az, amely megkeseríti az életünket. Ráadásul sok esetben úgy, hogy mi magunk nem is tudunk róla. Amikor a szürkésfekete foltokat észrevesszük a falakon vagy a csempék közötti fugákban, akkor egy ideje már bizonyosan belélegezzük a gomba spóráit.  

Az, ha a foltok látható helyen alakulnak ki, még mindig a szerencsésebb eset. Ekkor ugyanis tudjuk, hogy penésszel élünk együtt. Sokszor olyan helyeken telepszik meg a penészgomba, amelyek takarásban vannak. A bútorok mögött vagy a rejtett vízcsöveknél nem vesszük észre, hogy az egészségünkre veszélyes gomba befészkelte magát az otthonunkba.  

A fekete penész hosszú távon ugyanis súlyosbíthatja a légúti betegségben szenvedők panaszait. Bőrszárazságot, viszketést, szemirritációt okozhat. Asztmatikus tünetek, köhögés jelentkezhet, sőt, akár neurológiai panaszok is kialakulhatnak. A penész végtagzsibbadást, alvás- és hangulatzavarokat is okozhat, ezért nagyon fontos megszabadulnunk tőle.  

Hogyan alakul ki otthonainkban a penész?  

Az ideális környezet a penészgombák számára a nedves élettér. Egy olyan lakásban, ahol magas a páratartalom, nagyobb eséllyel jelennek meg a penészfoltok. Azonban nem elég a párás levegő, a nedvességnek ki is kell csapódnia a levegőből. Ez pedig úgy valósulhat meg, ha a külső hőmérséklet jóval hidegebb, mint a belső, vagyis az őszi-téli időszakban. Ekkor ugyanis a nem megfelelően szigetelt épületek egyes pontjai hidegebbek maradnak. A szerkezeti elemek találkozásai a sarkokban, a fugák, a vizesblokkok csövei, a rosszul szigetelt falak mind hidegebb felületek. Ha ezeken a helyeken a levegő eléri a harmatponti hőmérsékletét, a pára lecsapódik, megteremtve így a penész ideális életfeltételeit.  

Így működik a penészmentesítés ózonnal  

Ha azt gondoljuk, hogy a penész csupán a látható foltok felületén van jelen, nagyot tévedünk. Ha a fal penészes, akkor a levegő is spórákkal van tele. Azonban az ózon a levegőben összetalálkozva a spórákkal a másodperc törtrésze alatt megoldja a problémát.  

Az ózonos légtisztító semlegesíti a penészgomba spóráit, elpusztítja őket, és így megakadályozza, hogy belélegezzük azokat. Azáltal, hogy a spórák nem terjednek a levegőben, nem tudnak áttelepedni a lakás más területeire, így nem jöhetnek létre újabb penésztelepek. Nézzen körül webáruházunk kínálatában, kérdés esetén pedig állunk szíves rendelkezésére!