Miért keletkezik penész a lakásban?

A penész kialakulásának és elterjedésének kifejezetten kedvező a nedves, magas páratartalommal rendelkező levegő a lakásban. A penész megszüntetése érdekében a legfontosabb lépés a megfelelő páratartalom biztosítása. A legnagyobb mennyiségű pára a forró vízzel történő zuhanyzás és fürdés közben keletkezik a fürdőszobában. Azonban a főzés során is rengeteg pára jöhet létre a konyhában, főleg abban az esetben, ha a főzőedényre nincs fedő helyezve. A nagy lángon történő főzés szintén párásodást okoz, így célszerű alacsonyabb lángon elkészíteni az ételeket a jobb levegő érdekében. A penészgomba kiválóan képes szaporodni a párás területeken, ezért mindenképpen páramentesítésre van szükség. A webáruházunkban található páramentesítő készülékek a fürdőszobában és a konyhában létrejött párát egyaránt hatékonyan távolítják el.

Milyen egészségügyi hatásai lehetnek a penésznek?

A penész nem csak a lakás bútoraiban okoz jelentős károkat, hanem az emberi szervezetben is különböző problémákat idéz elő. Sokan nem is gyanakodnak arra, hogy a tünetek többsége mögött a penész és a pára áll, ezért tanácsos átnézni a lakást penész után kutatva. Célszerű a levegő nedvességét is felmérni, hiszen lehet, hogy az egészségügyi problémák forrása maga a penészgomba elterjedése. A penészes lakásban élő személyek gyakran panaszkodnak olyan kellemetlen allergiás tünetekre, mint a folyamatos orrfolyás, fejfájás és tüsszögés. Az általános rossz közérzet mellett a szemek kivörösödése és viszketése, a bőrirritáció és a köhögés egyaránt gyakori tünetek. A bedugult orr és a nehézlégzés miatt az alvás minősége jelentősen csökken, így a szervezet számára nem jut elegendő mennyiségű és minőségű pihenőidő. Az alvással töltött idő pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet megfelelő módon képes legyen regenerálódni.

A lakásban lévő penész hatékony megszüntetése 

A lakásában található penész megszüntetésére a legpraktikusabb módszer a probléma forrásának azonnali kezelése. A Trotec TTK28 páramentesítő készülék költséghatékonyan és rövid idő alatt képes megszüntetni a fölösleges páratartalmat, így a levegő tisztább és egészségesebb lesz. A készülék olyan csendes, hogy akár a babaszobában is kitűnően alkalmazható az alvás megzavarása nélkül. A páramentesítőket célszerű elsősorban a fürdőszobában és a konyhában használni, hiszen ez a két helyiség a legtöbb pára forrása. A penész nem lesz képes tovább terjedni a falakon és a bútorokon, hiszen a levegő nedvességének mértéke nem lesz megfelelő a penészgomba számára. Fontos megjegyezni, hogy még a rendszeres szellőztetés által sem lehet megfelelő páratartalmat teremteni a lakásban, ezért a páramentesítők használata a leghatékonyabb megoldás. A levegőben található vírusok és baktériumok képesek lehetnek akár éveken keresztül is betegségeket okozni, ezért ajánlott minél hamarabb tenni a párásodás és a penész ellen. Amennyiben bármilyen kérdéssel rendelkezik a penész és a magas páratartalom megszüntetésével kapcsolatban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és minden szakmai segítséget biztosítunk!