Emlékszünk még milyen meleg volt a nyár? Hogy körülbelül délelőtt 9-ig volt odakinn elviselhető a hőmérséklet. És milyen jó volt éjszaka szellőztetni, amikor kinn hűvös volt. Ahol valamilyen ok miatt nem lehetett kinyitni az ablakokat, jó szolgálatot tett azablakba épített páraszabályzó. De hol van már a nyári 41 fokos hőség... Ahogy haladunk a tél felé, és egyre hidegebbek az éjszakák, még ha nem is indítottuk be a fűtést, egyre kevesebbet szellőztetünk, egyszerűen azért, mert kint hideg van, fázunk.

Miért van szükség rendszeres szellőztetésre?

Azért, mert a lakás levegője, mint a levegő általában, mindig tartalmaz valamennyi nedvességet. Ez idáig rendben is lenne, de a lakásban folyó különféle tevékenységek, mint például a szárítás, főzés, tusolás mind plusz nedvességet, párát juttatnak a lakás levegőjébe. Akárcsak az ott tartózkodó emberek a kilélegzett levegő és a bőrön keresztül elpárolgó nedvesség által. Ha túl sok nedvességettartalmaz a lakás levegője, egy ponton túl nem képes magában tartani a nedvességet, és az valahol ki fog csapódni, például egy hideg falfelületen. Ezt, és ennek káros következményeit megakadályozandó szükséges a rendszeres szellőztetés, főleg nyáron, amikor a külső levegő hőmérséklete magasabb, páratartalma kisebb, mint a lakás levegőjéé. Télen a szellőztetés már nem biztos, hogy meghozza a kívánt eredményt, sőt tovább ronthat a helyzeten, mivel a külső levegő hőmérséklete alacsonyabb, és ez plusz fűtési költséget von maga után. Ilyenkor más módszerek alkalmazására van szükség. Ezért a szellőztetés, vagy az ablakba szerelhető páramentesítő főleg nyáron hatékony, télen kontraproduktív lehet.

Milyen páraforrások vannak még?

Előfordulhat, hogy a lakás falai vizesek. Ennek oka valószínűleg a nem megfelelő szigetelés, amelynek hiánya miatt a talaj nedvessége az fal hajszálcsövein keresztül felszivárog a talajból a lakás falaiba. A nedves falak tovább növelik a lakás levegőjének relatív páratartalmát.

Milyen problémákat okoz a túl magas páratartalom?

Ha a lakás levegőjének páratartalma túllépi az ideális 45-55%-ot, a levegő instabillá válik, az első adandó alkalommal, például fútetlen helységbe jutva, vagy hideg falfelülettel érintkezve kicsapódik belőle a pára. A kicsapódott pára penészesedést, nyirkos levegőt, dohos szagot okoz.

Mit tehetünk a páralecsapódás ellen?

1. Megfelelően fűtjük a lakás helységeit. A meleg levegő több párát képes magába tartani. (Ez természetesen költséges eljárás.) 2. Redukáljuk az emberi tevékenység okozta páratartalom-többletet, például nem szárítunk ruhát a lakásban. 3. Ha a levegő páratartalma a fentiek betartása mellett is tartósan túllépi az ideális 45-55%-ot (páramérővel ellenőrizhetjük, ilyet is talál a termékeink között) akkor a legjobb megoldás egy páramentesítő készülék beszerzése, amely automatikus üzemben, kis energiafelhasználással lecsökkenti a lakás levegőjének páratartalmát az ideális szintre, így akadályozva meg a párásodást, penészesedést, dohos szagot. Válogasson német minőségű, megbízható páramentesíő készülékeink közül! Kérdés esetén kérje ügyfélszolgálatunk segítségé!