A tapasztalatok azt mutatják, hogy napjaink nagy részét zárt terekben töltjük. Legyen szó akár munkavégzésről, akár otthoni feladatokról vagy a pihenés perceiről, évszaktól függetlenül nagyon fontos az optimális belső mikroklíma. A rendszeres szellőztetés kiemelt jelentőséggel bír, de nem mehetünk el a levegő páratartalma mellett sem. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a főzéssel, mosással, fürdéssel nagyon sok nedvesség kerül az ingatlanok levegőjébe.
Ha ez nem lenne elég, akkor az ott tartózkodás során is nő a levegő páratartalma. Mindez egészen addig nem okoz gondot, amíg a rendszeres, napi többszöri szellőztetés megoldható. Akkor viszont, ha ez nem történik meg, a felesleges nedvesség lecsapódhat a hideg falfelületeken, és néhány nap alatt penészesedés alakulhat ki.
A penészfoltok kétségkívül rontják az összképet, dohos szagot okozhatnak, de ennél sokkal komolyabb veszélyeik is vannak. A levegőbe kerülő penészspórák ugyanis allergiás megbetegedést okozhatnak annak minden hátulütőjével együtt. A levegő páratartalma tehát legalább olyan odafigyelést igényel, mint a megfelelő hőszigetelés biztosítása és a hőhidak kialakulásának elkerülése.
Rendszerint ez utóbbiak környékén, a sarkokban, vagy például a nyílászárók környékén jelennek meg ugyanis a feketés penészfoltok, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek a helyiségben rendszeresen tartózkodók számára. A levegő páratartalma csökkenthető a megfelelő készülékek használatával, valamint a napi többszöri, kereszthuzattal történő szellőztetéssel.