Ezért kell egy párásító a hálószobába

Közzétéve:

Az emberi szervezet számára a belső helyiségek ideális páratartalma 45-55% között van. Mind a túl magas, mind a túl alacsony páratartalom hosszú távon károsan hat az egészségünkre. Ha túl száraz otthonunk levegője, akkor túl kevés nedvesség van a légtérben. Egy jól elhelyezett párásító a hálószobában sok kellemetlen fizikai tünettől szabadíthat meg minket.

 

Ezért csökkenhet a levegő páratartalma

 

Télen a kinti levegő páratartalma alacsonyabb, mint a melegebb évszakok idején. Sok esetben azonban a fűtött lakásban sem megfelelő a levegő víztartalmának mértéke. Ha az ajtóink és ablakaink nem megfelelően szigeteltek, akkor ez is okozhat alacsony páratartalmat.

 

Ugyanis a sokszor észrevehetetlen réseken a megfelelő páratartalmú levegő távozik a lakásból. Ez ugyan a penészgombák kialakulását megakadályozza, azonban az alacsony páratartalomnak is vannak hátrányai.

 

Az alacsony páratartalom testi tünetei

 

Abban az esetben, ha hosszú távon lélegzünk olyan levegőt, amelyben túl kevés a nedvesség, különböző fizikai tüneteket tapasztalunk. Az alacsony páratartalom leginkább a nyálkahártyáinkat irritálja. A torkunk kapar, állandó köhögési inger kínoz minket. Folyik az orrunk, viszket a szemünk, tüsszöghetünk.

 

Emellett a bőrünket is megviseli a túl száraz levegő, állandósulhat a bőrviszketés vagy a bőr vízhiánya. Leginkább a gyermekekre lehet veszélyes az alacsony páratartalom. Az ő légutaik ugyanis túl kicsik, így nehezebben birkóznak meg a nyálkahártyát érintő tünetekkel.

 

A száraz levegő további veszélyei

 

A nyálkahártyák kiszáradása azt eredményezi, hogy a szervezetünk védekezőképessége csökken. Ugyanis az orr- és a szájnyálkahártya a testünk első védvonala. Az általuk termelt nyál és orrváladék segít a kórokozók eltávolításában. Azonban ezek a szárazság miatt nem tudnak megfelelően termelődni.

 

Ami azért is hátrány, mert az alacsony páratartalmú levegőben számos baktérium kiválóan képes terjedni. A tüdőgyulladást okozó baktériumok kifejezetten életképesebbek a 40% alatti páratartalomban, csakúgy, mint néhány Streptococcus törzs.

 

A vírusok között is számos olyan faj létezik, amely fertőzőképesebb alacsony nedvességtartalmú levegőben. Mivel egyes kórokozók aktívabbak, a szervezetünk viszont nem tud úgy védekezni száraz levegőben, párásítanunk kell.

 

Tegyünk párásítót a hálószobába!

 

Mivel a hálószoba levegőjét lélegezzük leghosszabb ideig egyhuzamban, itt mindenképp érdemes párásítanunk. Ez a gyerekszobára is vonatkozik, hogy a kisebbek egészségét is megóvjuk. Webáruházunkban elérhető az otthoni használatra méretezett Trotec B5E párásító készülék.

 

Ez a berendezés akár tizenhárom órán keresztül is képes megfelelő szinten tartani az otthonunk páratartalmát. Ultrahangos technológiával porlaszt, 360 fokos sugarú körben, és egyszerű csapvízzel is használható. Ráadásul nem csak párásít, hanem ionizálja is a levegőt. Ezáltal a légtérben terjedő vírusok, baktériumok, gombaspórák elpusztulnak, így otthonunk levegője egészségesebb lesz.

 

Mivel modern LED kijelzővel rendelkezik a párásító, így mindig láthatjuk, mennyi az aktuális páratartalom. A berendezés könnyen tisztítható, karbantartható. Időzítve is használhatjuk, sőt babafunkció is a rendelkezésünkre áll. Ha ezt aktiváljuk, a párásító a gyerekek számára legmegfelelőbb nedvességszintet állítja be.

 

Érdemes tehát akár több helyiségben is párásítanunk, mert ha levegőben alacsony a nedvesség szintje, az hatással van az egészségünkre.