A penészgombák többfélék lehetnek, és egyes fajtáik sok problémát is okozhatnak az emberek szervezetében. Ennek oka a bennük termelődő mikotoxinok és aflatoxinok okozzák. A hazánkban is előfordult egy nagyobb botrány 2004-be, amikor fűszerpaprika  egy gombaméreggel, az aflatoxinnal fertőződtek.

A penészgombák által termelt anyagok veszélyére a 60-as években derült fény egy angliai pulykafarmon, ahol járványszerű baromfipusztulást tapasztaltak, amire nem találtak magyarázatot. A táplálékukat megvizsgálva penészes földimogyoróra bukkantak, amiről később bebizonyosodott, hogy a pulykák vesztét okozta. Az aflatoxint termelő penészgombák a meleg égövi országokban fordulnak elő; de az import miatt, nálunk is megjelenhetnek az ott megfertőződött élelmiszerek.

Az fekete penész elsősorban a tengerentúlon okozott eddig hatalmas problémákat. De fontos tudnunk, hogy ez a gombafaj nálunk is előfordul. A feketepenész latin neve Stachybotrys chartarum. Hosszan tartó beázások után jelenik meg cellulóz tartalmú építőanyagokon. A fekete penész megjelenése arra utal, hogy a falazaton pára kicsapódás lehet. Illetve fontos tudnunk, hogy itt is kulcsfontosságú szerepe van a helyiségben uralkodó túl magas páratartalomnak és a kevés szellőztetésnek.

A fekete penész egészségkárosító hatása  nagyon komoly és veszélyes is lehet. Ez attól függ, hogy mennyit lélegeztünk be a penész spóráiból. Többféle tünet is jelentkezhet, mint a  krónikus fáradság, fejfájás, szem- ill. nyálkahártya-irritáció, tüsszögés, bőrkiütések, idült köhögés. Súlyos esetben émelygés, hányinger, hányás, orr- és tüdővérzés is kialakulhat. Más penészgombákkal ellentétben a S. chartarum nem elsősorban allergén anyag, hanem méreganyagai, a már említett mikotoxinok révén okoznak egészségügyi gondokat . A fekete penész által termelt satratoxin a spórákban mutatható ki, ezek a kis spórák nyálkás gömbökké tapadnak össze, ezért ritkán jutnak a levegőbe.

Mielőtt megijednénk, hogy fekete penész jelent meg otthonunkban, fontos tudnunk, hogy a falon megjelenő fekete penész sok esetben nem a S. chartarum! Más gombafajok, mint pl.: Alternaria, Cladosporum, Ulocladium, stb. is hasonló fekete telepeket hoz létre. Ezek az egyéb penészgombák teljesen más egészségi hatással bírnak, inkább allergének (allergiát, asztmát, stb.) okoznak, egyesek közülük pedig teljesen ártalmatlanok.

Ahhoz hogy véglegesen megszüntethessük a penész kialakulásának rizikóját, annak kialakulásának kiváltó okát kell megszüntetnünk. A penész kialakulásának oka pedig nem más, mint a levegőben felhalmozódott pára. Ezt a penész spórák megkötik és telepeket alkotnak vele. Amennyiben ez a kellő mennyiségű nedvesség számukra adott, akkor a penész újra és újra meg fog jelenni, bármit csinálhatunk vele.

Ha hatékony penészmentesítő módszert keresünk a fekete penész végleges megszüntetéséhez, a legbiztosabb megoldást a páramentesítő készülékek jelenthetik számunkra.  Ezek a páramentesítők kivonják a levegő felesleges nedvesség tartalmát és megfelelő páratartalmat biztosítanak a helyiségben hosszútávon is. Az eszközök beüzemelése előtt, a már megjelent telepeket megfelelő körültekintéssel, szükség esetén szakértő bevonásával muszáj eltüntetni. Emellett a készülékek energiatakarékosak is . Használatuk mellett a fekete penész nem képes visszatérni.