Otthonunk és munkahelyünk levegőminősége talán még soha nem volt ennyire fontos, mint napjainkban. A pandémia rávilágított arra, hogy a belterekben milyen könnyen terjednek a különböző mikroorganizmusok. Akár egy sok ember által használt nyitott irodáról, akár egy óvodai csoportról van szó, fontos a fertőtlenítés. Az ionizátor egy hatékony légtisztító berendezés, mely alkalmas közösségi terek légtisztítására. Természetesen nem ez az egyetlen levegőtisztító módszer. A gyártók ma már számos technológiával működő berendezést kínálnak.

 

Tisztább levegő, jobb közérzet

 

Nem meglepő, hogy az általunk beszívott levegő minősége hatással van az egészségünkre. Azt azonban sokan el sem tudják képzelni, mi minden terjedhet a légtérben. Nem csak vírusok és baktériumok, bár kétségkívül ezektől tartunk a legjobban. A penészgomba is a levegőt használja arra, hogy terjeszkedjen.

 

A különböző tisztítószerekből, kemikáliákból is számos illékony anyag távozik, amely káros hatással lehet az egészségünkre. Ha megtisztítjuk a levegőt ezektől a szennyeződésektől, tisztább és biztonságosabb környezetben tölthetjük mindennapjainkat.

 

Szűrőkkel a mikroszkopikus szennyeződések ellen

 

A legtöbb légtisztító berendezés különböző szűrőkkel van felszerelve. Minél több szűrőt telepítenek egy légtisztítóba, annál több szennyeződést semlegesít. A HEPA-szűrők hatékonyan vonják ki a por és a különböző kórokozók nagy részét a levegőből. Emellett az allergiát okozó polleneket is segítenek semlegesíteni.

 

Az aktív szénszűrők az illékony anyagokat, a szagokat, a dohányfüstöt semlegesítik. S bár a szűrők tisztító hatása is jelentős, mégsem teljes, hiszen nem történik meg a levegő fertőtlenítése.

 

Az ionizátor működése

 

A káros összetevők levegőből történő kivonása mellett fertőtleníti is a légteret az ionizátor. Ez a technológia a negatív töltésű ionok hatásán alapul. A belső légtér levegője áthalad az ionizátoron. A készülék anionokat, vagyis negatív töltésű ionokat hoz létre a levegőből. Ezek az ionok megkötik a levegőben lévő káros anyagokat.

 

Így semlegesítik részecskékként a vírusokat, a baktériumokat, a gombaspórákat. Így pusztítja el az ionizátor a növényi polleneket és a párolgó vegyi anyagokat. A negatív ionok mennyisége a nagyvárosi, szennyezett levegőben alacsony. Egy ionizátor segítségével könnyedén növelhetjük otthonunk levegőjében az anion szintet.

 

Az ionizátor és az ózon

 

Az ionizátor a levegő részecskéit alakítja át negatív töltésű ionokká, amik aztán semlegesítik a káros összetevőket a levegőben. Az ózon, természeténél fogva mindent károsít, amivel a levegőben találkozik. Sőt, a szilárd felületek szennyeződéseit is hatékonyan elpusztítja.

 

Sokáig csak szakember által használt ózongenerátorral lehetett fertőtleníteni a közösségi tereket. Az ózon ugyanis, épp azért, mert erős oxidálószer, körültekintést igényel. Azonban ma már elérhetőek szobai méretű ózonos fertőtlenítők is. Webáruházunk kínálatában is megtalálhatóak ezek a kompakt légtisztító berendezések.

 

Egyéb légtisztító technológiák

 

Népszerű még a fotokatalízisen alapuló légtisztító technológia. Ez a módszer az ultraibolya sugarakat használja fel a levegőt szennyező részecskékkel szemben. Az UV-sugarak ugyanis a mikroorganizmusok jelentős részét képesek elpusztítani.

 

A leghatékonyabb légtisztítók több technológiát is ötvöznek működésük során. A különféle módszerek kiegészítik és erősítik egymás hatását.