Amennyiben rendszeresen magas páratartalom uralkodik a lakásában, akkor a mindennapok során bizonyára számos alkalommal megtapasztalta már a negatív hatásokat. A tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a páramentesítés lakásban való megvalósítása sok esetben nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a lakók jól érezzék magukat az egyes helyiségekben. A rossz közérzet azonban csak egy figyelmeztető jel a sok közül, ugyanis a légtérben feldúsuló és a határértéket meghaladó páramennyiség számos egészségügyi problémát idézhet elő az emberi szervezetben. Ezek után az olyan szempontok, mint például a bútorok vagy a falak folyamatos vizesedése már elenyésző oknak tűnik a páramentesítés lakásban történő véghezvitelére. Amennyiben arra az elhatározásra jut, hogy változtat a helyzetén és tesz valamit annak érdekében, hogy a nem kívánatos pára eltűnjön a levegőből, akkor először is számításba kell vennie a lehetőségeit. A páramentesítés lakásban való megvalósítása érdekében ugyan alkalmazhat különböző házi módszereket, amik a köztudatban nagy népszerűségnek örvendenek, azzal azonban számolnia kell, hogy ezek a praktikák legfeljebb átmeneti megoldásokat kínálnak. Ha az a cél vezérli, hogy a páramentesítés lakásban történő véghezvitele hosszútávon is eredményes legyen, akkor érdemes beszereznie egy remek kivitelezésű párátlanító készüléket. Miután birtokba veszi és üzembe helyezi a kiválasztásra kerülő modellt, akkor saját maga is meggyőződhet arról, hogy milyen sok pozitívumot tartogat a rendszeres használata a mindennapokban.

Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról.

Hasznos szakmai tanács a páramentesítés megkezdése előtt

Új információk, melyekre eddig kevesen gondoltak!

A páramentesítés megkezdése előtt szakszerűen el kell távolítani az összes penészt, mert, ha azt egyszerűen csak leszárítaná vagy leseperné, akkor az szétszórná a spóráit és ott maradnának a gombatelepek. A penészeltávolítás összetett folyamat és nagyon fontos, hogy szakszerűen történjen és megfelelő szereket és eszközöket használjon. Mindenképp tájékozódjon előtte a szakszerű folyamatról! Mindezek mellett fontos az is, hogy az eltávolítás során kellőképpen benedvesítse és végig nedvesen tartsa a penészt, különben még a szerek által elpusztított spórák is a levegőbe szóródnának. Tájékozódjon a megfelelő szerekről, azok hatékonyságáról és tartsa be ezek biztonsági utasításait. Használjon védőfelszerelést és közben szellőztessen. (Igény esetén érdemes szakembert hívni a folyamathoz.)  A penészeltávolítás után lehetőleg fesse is le a felületet! A penészentesítés közben és utána is nagyon alaposan ki kell szellőztetni, majd takarítani az egész lakást. A páramentesítő segítségével ezután penészmenentesen tarthatja a helyiséget.