Valószínűleg ön is megannyiszor olvasott már az optimális páratartalom fontosságáról, és természetesen annak elérési módjairól. Vannak, akik a házi praktikákat preferálják jobban, annak ellenére, hogy nyilván ezek az alternatívák nem eredményezhetnek hosszútávon tartós változást. Akadnak, akik már régóta a páramentesítő készülékeket használják, kiaknázva a bennük rejlő előnyöket, kiélvezve az általuk teremtett, maradéktalanul tökéletes harmóniát.
De mégis miért olyan lényeges, miért olyan hangsúlyos feladat az ideális határértékek megközelítése, és azok fenntartása? Az emberi szervezetnek lételeme a nedvesség. Minden egyes pórus, sejt, szövet víz közreműködésével él. Nélküle egyszerűen megállnának az anyagcsere folyamatok, és elhalnának az egyes egységek. A test felmondaná a szolgálatot.
Ez a tény nemcsak azt jelenti, hogy minden nap elegendő folyadékot kell fogyasztanunk (bár ez is hozzá tartozik, és erről is érdemes minél többször beszélni, és a cselekvés mezejére lépni), hanem azt is magába foglalja, hogy a külső környezeti hatásoknak is idomulniuk kell a szervezet igényeihez. A túlságosan száraz levegő egyszerűen kikészíti a nyálkahártyákat.
 
Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról.
 
A nedvesség létigény. Annak hiánya előbb irritáltságot, majd kínzó tüneteket generál. Az emberi test intelligenciájáról tanúskodnak, az ilyenkor lejátszódó folyamatok, ugyanis a tüsszögés, köhögés, könnyezés egyetlen célt szolgálnak: pótolni az elvesztett folyadékot. Kérdés persze, hogy milyen áron. A másik véglet sem jobb, egy hajszállal sem. Sőt.
A magas páratartalomnak hála nemcsak egészségügyi problémák merülhetnek fel, hanem komoly kísérő kihívások: vizesedő falak, és betelepülő penészek, melyek aztán persze tovább bővítik az egészségre károsan ható tünetek listáját.