Mi a páramentesítő?

A leggyakoribb, és leghatékonyabb fajták, a hordozható elektromos páramentesítők a légkondícionálókhoz hasonlóan működnek, azzal a különbséggel, hogy a levegőt felmelegítjük, ahelyett, hogy lehűtenénk. A páramentesítőben van egy ventilátor is, amely csőkígyók sorozatán hajtja keresztül a helyiség nedves levegőjét. Először hűtött csöveken, majd felhevített csöveken. Amikor a külső, párás levegő érintkezik a hideg csövekkel, a benne tárolt nedvesség összesűrűsödik, és vízcseppek formájában kicsapódik. A vízcseppeket aztán a gépben tartályba gyűjtjük, vagy egy csövön keresztül a szabadba vezetjük. A már  száraz, nedvességmentesített levegő áthalad a forró csöveken, és így száraz, meleg levegőként jut vissza a helyiségbe. A párátlanító - működési elvéből adódóan - leginkább meleg helyeken, magas relatív páratartalom mellett üzemel a leghatékonyabban.

Milyen legyen nálam a páratartalom, és honnan tudhatom, hogy párátlanítót kell vennem?

Ha a relatív páratartalom tartósan 60% fölött van, növekedésnek indulhat a penész, dohos szagot, és egészségkárosító spórákat eresztve a levegőbe. Az ideális relatív páratartalomnak valahol 55-60% körül kell lennie, de ezt mindig az egyedi körülmények határozzák meg, csak így lehet sakkban tartani a penészt. Sok pince, alagsori helyiség igényel párátlanítást a nyári hónapokban, a penészesedést megelőzendő, különösen meleg, nedves éghajlati viszonyok mellett. Ha dohos szagot érzünk a szobában, biztos, hogy előnyünkre válik a páramentesítő használata, mivel a szárazabb levegő nem csupán egészségesebb, de kisebb eséllyel áraszt szagokat, beleértve a dohos, fülledt, pállott szagokat is. A relatív páratartalmat gyorsan, olcsón ellenőrizhetjük egy higrométer beszerzésével.

Milyen méretű és kapacitású párátlanítót kell vennem az alagsorba, pincébe, tárolóba, mosókonyhába, nappaliba?

A páramentesítőket l/nap szerint csoportosítják, azaz hogy hány liter vizet képesek kivonni a levegőből 24 óra alatt (a konkrét vízkivonás természetesen függ a szoba hőmérsékletétől, és a párásodás mértékétől). Sok gyártó pont ezért nem is ad meg szobanagyságot négyzetméterben, mivel a kapacitás meghatározásánál a kiinduló, párátlanítás előtti relatív páratartalom mértéke legalább olyan fontos, mint maga a helyiség nagysága. A háztartási célú páramentesítők kapacitása 15l/nap-tól kb. 60l/nap teljesítményig terjed (minél nagyobb a kapacitás, annál több nedvességet képes a készülék kivonni a levegőből). Általában véve az a jó, ha a nagyobb kapacitású készüléket használjuk, mert így a leghatékonyabb: a nagyobb teljesítményű berendezés gyorsabban kicsapatja a nedvességet a levegőből, így nem kell, hogy annyit járjon, illetve amikor működik, akkor is kisebb sebességen fog forogni benne a ventilátor. Kis területen, kis légköbméterű helyiségekben természetesen a kis kapacitású készülékek is kiváló választást jelentenek.

Mennyi elektromosságot használnak a páramentesítők?

Az energiafelhasználás függ a készülék kapacitásától. Bár a nagyobb kapacitású készülékek több energiát fogyasztanak, működésük mégis hatékonyabbnak számít, mivel hatékonyabban, gyorsabban távolítják el a nedvességet a levegőből. Azaz minél nagyobb kapacitású a páramentesítő, annál kevesebbet kell, hogy működjön a kompresszor, így hosszú távon megtakarítás jelentkezik majd.

Milyen gyakran kell a tartályt üríteni? Be lehet kötni a készüléket a lefolyóra?

A legtöbb páramentesítő gép mindkét lehetőséget biztosítja: vagy mi ürítjük a gyűjtőtartályt rendszeresen, vagy egy tömlő csatlakoztatásával a kondenzvizet a lefolyóba vezetjük.  Ha van a közelben csatorna lefolyó, egy kerti locsolócsőt csatlakoztatva a szerkezet csőcsonkjára máris megoldja a problémát: többé nem kell azzal foglalkoznunk, hogy ürítsük a tartályt, mivel az így automatikusan megtörténik, a kondenzvíz magától a csatornába távozik. Ennél az üzemmódnál a készüléket a lehető legközelebb helyezzük el a lefolyóhoz, és a cső is legyen minél rövidebb, hogy biztosítsuk a megfelelő átfolyást. Ha nincs erre a célra alkalmas lefolyónk, ürítsük a tartályt (a készülék leáll, és egy világító lámpa jelzi, ha megtelt). Az, hogy milyen gyakran kell üríteni a tartályt, attól függ, hogy mennyire van meleg, és fülledt levegő odakint, vagy például esős időszakokban, ősszel is gyakoribb ürítés válhat szükségessé. Az is előfordulhat, hogy a lakás egyik szobájában kisebb a relatív páratartalom, így ott néhány naponként elég kiönteni a felgyülemlett vizet, míg máshol akár naponta többször is.

Mennyire zajosak ezek a készülékek?

A készülékekben ventilátor található, amely kifújja a levegőt a párátlanítóból, és egy kompresszor, ami kivonja a levegőből a nedvességet. Mindkettő alkatrész működése zajjal jár, bár a technika fejlődésével a párátlanítók is fejlődnek: a régebbi párafalók hangosabbak, mint a mai, korszerű, energiatakarékos modellek. Azt is mondhatjuk, hogy a legújabb típusok csendesebbek mint valaha. A legtöbb párafaló amúgy is pincékben üzemel, ahol a zaj nem igazán fontos szempont. Ha viszont lakótérben használjuk a páramentesítőt, akkor állítsuk a legalacsonyabb  ventilátor- és teljesítményfokozatra, így lesz a lehető legcsendesebb.

Felmelegíti a páramentesítő a szobámat?

A párátlanító úgy működik, mint egy légkondícionáló, csak nem hűt, hanem fűt: a kompresszor működése során a levegő száraz lesz, és felmelegedik. Ezt a száraz, meleg levegőt aztán a ventilátor visszafújja a szobába. Ez, különösen kis szoba esetén megnövelheti a hőmérsékletet néhány fokkal, de nagyobb helyiségnél ez nem számottevő.

Egyszerre több szobában is használható a párafaló?

A leghatékonyabb, ha egy szobát párátlanít. Ha több, egybenyitott szobánk van, a hatás azokban is érezhető lesz. Ha viszont a  szobákat ajtók választják el egymástól, a legjobb, ha mozgatjuk a párátlanítót: a legtöbb készüléket eleve felszerelik a könnyű mozgatást elősegítő fogantyúkkal, kerekekkel.

Kell benne szűrőt cserélni?

A páramentesítőben állandó, tisztítható, újrafelhasználható szűrő van beszerelve. Célja, hogy a nagy szemcséjű szennyező anyagokat ne engedje be a készülékbe. Ezt a szűrőt könnyű kivenni. Karbantartása annyiból áll, hogy néhány hetenként csap alatt kimossuk. Ennyi a gép karbantartása, mást nem igényel.

Használhatom a klímát és a párátlanítót egyidejűleg?

Igen, a párátlanítót bármilyen légkondícionálóval, szellőztetővel, ventilátorral, légtisztítóval együtt is szabad működtetni.

Megihatom a párátlanítóban összegyűlő vizet?

Bár a párafaló által összegyűjtött víz tiszta, ásványi anyagoktól és szennyezőktől mentes, mégsem tekinthető ivóvíznek. A párafaló csöveiben, tartályában pangó vízben baktériumok szaporodhatnak fel. Ezért ne igyuk meg, és háziállatnak se adjuk. Ugyanakkor ez a víz kiváló például kertészkedéshez, vagy virágok, szobanövények öntözéséhez.

Minden kérdésre választ kapott? Szüksége van egy jó párátlanítóra?

Kattintson a linkre, válasszon készülékeink közül. Házhozszállítás 2-3 napon belül, futárszolgálattal!