Penész a beépített szekrény fölött

Nemrégiben az egyik ismerősöm arra panaszkodott, hogy szobájában megjelent a penész, és nem igazán értette az okát. Elkezdte tehát keresni-kutatni a kiváltó okoka és a lehetséges megoldásokat. A ház két szintes, az alsó szinten egyáltalán nem jelentkezett a probléma, a felsőn is csak bizonyos helyeken, főleg az egyik szobában a beépített szekrény fölött, sőt valószínűleg mögötte is, de egyelőre nem próbálta kibontani. Ismerősöm elkezdte keresni a kiváltó okokat. A penészről két dolgot kell tudni: a nedvességet és a hideget szereti.

Hol kap a penész hideget a fűtött lakásban?

Az ideális az lenne, ha a ház falainak hőmérséklete egyforma lenne. Sajnos ez nem így működik, például az északra néző fal, ami több szelet és kevesebb napsütést kap, jóval hidegebb lehet, mint egy délre néző.  A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy falon belül is lehetnek különbségek, az ún. hőhidak. Például egy beton oszlop, vagy ablak feletti beton áthidaló elem hővezető képessége jóval rosszabb lehet, mint magának a téglafalnak, így ott hidegebb lesz a fal.

Miért baj, ha hőmérsékletkülönbségek vannak?

Mindenki látott már deres, zúzmarás belsejű hűtőszekrényt. Itt is az történik nagyban, mint kicsiben a falon: a szoba meleg levegője belekerül egy hideg környezetbe, jelen esetbe a hűtőbe, ahol a benne tárolt nedvesség kicsapódik, végül megfagy. A fal annyira nem hideg, hogy megfagyjon rajta a nedvesség, de víz formájában rajta marad. Cikkünk elején azzal indítottunk, hogy a penész két dolgot szeret, a nedvességet, és a hideget. Ennél jobbat, mint a falon kicsapódó víz, nem is kívánhat magának.

Fontos szempont a levegőáramlás...

A nedves, hűvös helyeken sajátos mikroklíma alakul ki, amit a penész szeret. Sokat segít a dolgon, ha áramlik a levegő, mert egyrészt szárítja a nedvességet, másrészt a hűvös, nedves levegő meleg, szárazzal keveredik. Tulajdonképpen a szellőztetés megoldás lenne, sokan javasolják is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nem mindig segít. Nem biztos ugyanis, hogy kintről száraz, meleg levegő jön ( ez évszak és időjárás függő is).  Ezért a különféle külső szellőztető rendszerek nem jelentenek biztos megoldást. Mint alapelvet azonban leszögezhetjük, hogy nem szabad, hogy a levegő megrekedjen a különféle sarkokban, zugokban, mert ott azonnal beindulhat a penészképződés.

Milyen mechanikus módszerek léteznek?

A hőhidat egyrészt kívülről szigetelni lehet, másrészt a kényes helyeken penészölő falfestéket lehet alkalmazni. Sok cég sokféle terméket kínál, könnyű elveszni a nagy választékban. Alapvető szempont, hogy a felhasznált anyag és technológia környezetbarát legyen, ne tartalmazzon mérgező anyagokat, és lehetőleg műanyagot sem. Fontos az is, hogy az átalakítás ne járjon túl nagy felfordulással, és ne kerüljön sokba.

Létezik viszonylag olcsó, falbontást nem igénylő megoldás?

Mielőbb bárki bonyolultabb átalakításba vág bele, érdemes megpróbálkozni egy hordozható elektromos páramentesítővel. Ezek úgymond utánozzák a párás helyek "lélektanát": egy hideg felületen kicsapatják a párát, nedvességet a levegőből, és azt egy tartályba vezetik el. Egy beépített ventilátor ugyanakkor a levegőt is áramoltatja, így kettős csapdát állíthatunk a penésznek: csökken a levegő nedvességtartalma, és javul a helyiség levegőáramlása is.

Automata üzem, alacsony fogyasztás

ttk50eKínálatunkban többféle, különféle méretű, teljesítményű, komfortfokozatú páramentesítő készülék is elérhető. Vegyük alapul a TTK50E-t, amely a legtöbb kisméretű lakás penészproblémájára kiváló választás, 50m2-ig. Ez a készülék csak akkor működik, és fogyaszt energiát, amikor ténylegesen dolgozik, mert ha kellően száraz már a levegő, a beépített páramérő kikapcsolja, és csak akkor kapcsol be ismét, ha szükséges. Felügyeletet sem igényel, mivel ha megtelik a tartálya, szintén kikapcsol, és akkor indul el újra, ha kiürítettük.

Megér egy próbát Ön szerint?

Ha igen, ne habozzon, rendelje meg webáruházunkból. Házhozszállátás 1-2 napon belül.

További információkhoz, megrendeléshez kattintson a linkre:

Egyszerű megoldás penészesedésre - TTK50E párátlanító