Mit tehetünk, ha penészes a matrac?

A penész nem csupán a falakon vagy a bútorokon jelenhet meg. Sokszor kialakul szöveteken, szőnyegeken és akár a matrac is penészes lehet. Hiszen a penész kialakulásának oka a túlzott páratartalom és a nedvesség a helyiségben. Ugyanakkor ezek megtisztítása a penésztől általában nagyobb fejtörést okoz, mint a falon megjelenő penészfoltok eltűntetése. Ezeken a tárgyakon a penész eltüntetése viszont azért is nagyon fontos és sürgető, mert ezekkel a tárgyakkal közvetlenül érintkezünk. A penészes felület pedig nem csupán esztétikai kérdés, hanem a bőrrel érintkezve akár bőrirritációt is okozhat.

Mit tegyünk tehát, ha penészes lesz a matrac?

Ilyen esetben elsős körben tegyük ki a matracot a napra! Mivel ezeket a foltokat a nedvesség okozza, hagynunk kell kiszáradni az anyagot. Amikor kiszáradt a felületet töröljük le ott, ahol penészes a matrac. Ezután a matrac mindkét oldalát porszívózzuk ki, de ne feledkezzünk meg róla, hogy kiürítsük a porszívó filterét, és a porszívózsákot. Egy másik ötlet, ha Izopropil alkoholt összekeverjük azonos arányú meleg vízzel kapunk egy oldatot, melyet egy szivaccsal dörzsöljünk a penészes matracba. A penészfoltos lepedőket, ágyneműket sós, szalmiákszeszes vízben is szokás kimosni, majd ezt követően ki kell a napon szárítani.

Mi jelent végleges megoldást?

A penész mindig valamilyen túlzott nedvesedésnek a tünete. Gyakori, hogy a helyiségben túl magas a relatív páratartalom. Oka lehet az új ablakok beépítése, hiszen ezek lég tömören záródnak és így lehetséges, hogy nem szellőzik eléggé a szoba.  Vagy esetleg egy beázás következtében nem tudott kiszáradni a helyiség, a felesleges párát megkötötték a levegőben állandóan, észrevehetetlenül jelenlévő gomba spórák. A piacon természetesen vannak különböző penészmentesítő vegyszerek, melyeket a felületre kell tenni. A penész eltávolítása vegyszerekkel azonban veszélyes és egészségtelen is lehet. Hiszen ez által nem csupán a fertőzött felületre kerül a vegyi anyag, hanem a helyiség levegőjébe is bekerül. Amely irritálhatja az ott élők légúti rendszerét. Ha megfelelő és hatásos megoldást keresünk a probléma megoldására a páramentesítő készülékekmegfelelnek erre a célra. Digitális páramérőjük segítségével a levegő páratartalmát folyamatosan érzékelik, és ha az, az optimális érték fölé emelkedik, akkor automatikusan működésbe lépnek. Ezek a készülékek összegyűjtik a levegő fölösleges nedvességtartalmát, ez által pedig kiszárítják a levegőt. Emellett energiatakarékosak is, így használatukkal nem csak a penészt szüntetik meg gyorsan, hanem a befektetett költség is hamar megtérül. Amennyiben a helyiségben beáll a megfelelő páratartalom és nincs felesleges nedvesség a levegőben, az ott lévő tárgyak és bútorok sem tudnak tovább penészedni. Így a matracot hatásosan és véglegesen meg lehet szabadítani a penésztől. Így nem kell attól tartanunk, hogy a matrac vagy akár bármi más bepenészedik újra. További információkért keressen fel minket, és ismerje meg a páramentesítő készülékeinket, melyek garantáltan megóvják a penésztől otthonát.