Az épületek szerkezetének épsége esztétikai és biztonságtechnikai szempontból is jelentős. Épp ezért, amint észleljük, azonnal ajánlott a falvizesedés megszüntetése. Ha így teszünk, könnyebben megőrizhetjük az épület stabilitását és a falak szépségét is. Emellett olyan jelenségek kialakulását is megelőzhetjük, mint a penésztelepek megjelenése.  

A régi, salétromos épületek vagy a szigeteletlen lábazatok látványosan vizesednek. Azonban a nedves falak akkor is körülvehetnek minket, ha ennek nincsenek látható jelei. Azonban az olyan korszerű eszközöknek hála, mint a nedvességmérő, tisztában lehetünk a vizesedés mértékével. További készülékek segítségével pedig megszáríthatjuk a falakat, és megelőzhetjük az újranedvesedésüket.  

A vizes fal okai és következményei  

Annak, hogy a falaink vizesek, különféle okai lehetnek. Nagyanyáink idejében a legtöbb lakóépület alap nélkül készült el. Ez a vidéki, falusi házakra még inkább jellemző. Ebben az esetben nincs, ami útját állja a talajvíznek, amit így a falak folyamatosan felszívnak. Ezt még tovább súlyosbítja a szigetelés nélküli lábazat, illetve ha vályogból van az épület.  

Emellett akkor is nedvesedhetnek a falak, ha túl magas a belső helyiségekben a páratartalom. Ez akkor alakulhat ki, ha túl sok nedvességet tárol a beltéri levegő. Háztartási tevékenységeink során több liter vizet is elpárologtatunk. Ha ez a nedvesség nem talál kiutat, például mert nem szellőztetünk, akkor megreked a lakásban. Ekkor már csak egy hűvösebb falrészre, sarokra, fugára van szükség, hogy a pára kicsapódjon. Ha ez huzamosabb időn át így megy, elkerülhetetlen a falak ázása. Ennek pedig egyenes következménye a penészedés.  

A falvizesedés megszüntetése szárítással  

Ha szeretnénk megszünteni a falaink felázását, akkor hosszú távú intézkedésekre lesz szükségünk. Az első lépés azonban az, hogy a jelenlegi helyzetet orvosoljuk. Ahhoz, hogy hatékony legyen a falszárítás, megfelelő eszközökre lesz szükségünk. A webáruházunkban is kapható ventilátorok hatékonyan és gyorsan szüntetik meg a felázást.  

A Trotec padlóventilátorai és állóventilátora a teljestményének köszönhetően hatékonyan bevethető vizesedéskor. Állítható szögben fújathatjuk a levegőt az érintett falfelületekre. Ha nagyobb kiterjedésű a nedves falfelület, akkor speciális, falszárító ventilátort is vásárolhatunk. Ezek nagyobb teljesítménnyel működtethetőek, így alkalmasak akár ipari épületek kezelésére is. A penészedés megelőzése például raktárépületek esetében is fontos, hiszen a tárolt termékek is tönkremehetnek miatta.  

Ejtsük csapdába a felesleges nedvességet  

A falszárító ventilátorok mellett nagy segítséget nyújthat számunkra egy páramentesítő készülék is. A vizes falak ugyanis folyamatosan párologtatják ki magukból a nedvességet, amely aztán újra kicsapódhat.  

A párátlanítók beszívják a zárt terek levegőjét, és mielőtt visszaáramoltatják, kivonják belőle a nedvességet. Így tehát ez a víz, amely a falból párolgott, nem tud újra kondenzálódni. Emellett pedig azt a párát is magukba zárják a páramentesítők, amelyet a lakók juttatnak a légtérbe.  

A fűtés és a klíma szerepe a falszárításban  

A falak szárítását télen és nyáron is elősegíthetjük további, otthon egyébként is használt készülékekkel. Fűtési szezonban nem csupán a levegő, hanem a fal is melegebb, így értelemszerűen szárazabb is.   A klímahasználat is nedvességet von ki a levegőből, így a nyári légkondizás is hatékonyan szárítja a légteret és a falakat is.