Ha a légkondicionálók vagy klíma kifejezést halljuk, rögtön a hűvös levegő jut eszünkbe. Ugyan a kevésbé modern gépek valóban érdemben csak hűtésre alkalmasak, a korszerű készülékek már felkészültebbek. Akár egész évben hasznosíthatjuk a légkondicionálókat, ha fűtésre is tervezett berendezésünk van.   Néhány egyszerű szabályt azonban jó, ha betartunk. Így megőrizhetjük egészségünket és meghosszabbíthatjuk a klímánk élettartamát is. Ha megfelelő a légkondink teljesítménye, és jól állítjuk be a lamellákat, sokáig élvezhetjük a hűs vagy épp meleg helyiségek kényelmét.  

A beépített légkondicionálók működése  

A falra rögzített bel- és kültéri egységekkel rendelkező klímák hőcserélő felületek segítségével fűtik és hűtik a levegőt. Nyáron a kintről érkező levegőt egy, a készülékbe szerelt hűtőfelület lehűti. Ekkor a levegőben lévő víz kicsapódik, ez az úgynevezett kondenzvíz, mely kivezetésre kerül egy csövön keresztül.   Ha melegíteni akarjuk a levegőt, akkor a hőcserélő felmelegszik, így fűtve a levegőt is. Ha építéskor nem került beszerelésre klíma az otthonunkba, utólag elég nagy munkálatokkal jár. Ha ezt nem szeretnénk, találhatunk egyszerű alternatívákat a klíma kérdésének megoldására.  

Egyszerűen telepíthetjük a mobil klímákat  

Ha nem szeretnénk otthonunkban vésést, fúrást, festést, azonban hűvös, kellemes levegőt igen, jó döntés lehet a mobil klíma. Ezek az egyszerűen beüzemelhető készülékek könnyen mozgathatóak.   Ha több helyiséget szeretnénk lehűteni, a mobil klímával ezt is könnyedén megtehetjük. Csupán némi helyre és egy konnektorra lesz szükségünk, és már élvezhetjük is a hideg légáramlatot. A mobil klíma működési elve hasonló a beépített légkondikhoz. Azzal a különbséggel, hogy itt egy tartályba gyűlik a kondenzvíz, amit időről időre ki kell ürítenünk.  

Fűtésre is használhatjuk a légkondicionálókat  

Habár a régebbi légkondimodelleket is használhattuk átmenetileg fűtésre, azonban hosszasan nem voltak alkalmasak erre. A mai, speciálisan hűtő-fűtő klímaként tervezett berendezések azonban igen.   A modern légkondicionálók képesek kiváltani akár más, huzamos időn át használt fűtési technológiát. Gyorsan és biztonságosan, melléktermékek keletkezése nélkül melegíthetjük fel belső helyiségeinket. Arra azonban ügyeljünk, hogy hosszabb időn át csupán a valóban fűtésre ajánlott klímával fűtsünk.  

Így kerülhetjük el a légkondi-allergiát  

A légkondik használata során figyelnünk kell néhány tényezőre, hogy elkerülhessük a légkondi-allergiát. Lehűthetjük helyiségeinket akkor is, ha épp nem tartózkodunk a helyszínen. Ekkor kellemesen hűvös lesz, mire megérkezünk, azonban a hideg léghuzat nem ér minket. Ezzel elkerülhetjük az esetleges légúti és mozgásszervi tüneteket.   Természetesen nyugodtan tartózkodhatunk bent akkor is, amikor a klímaberendezés épp működik. Csupán annyit kell tennünk, hogy a lamellákat nem irányítjuk közvetlenül önmagunkra. Emellett ajánlott évente legalább egyszer kitisztíttatni a szűrőket, hogy megfelelően működjön a készülékünk.  

Figyeljünk a páratartalomra is  

A légkondik használata, legyen szó hűtésről vagy fűtésről, száríthatja a levegőt. Ettől függetlenül is jó, ha mindig mérjük a páratartalmat. Klíma használatakor pedig különösen hasznos. Webáruházunk is kínál digitális mérőállomásokat, melyek a páratartalom mellett a hőmérsékletről is folyamatosan tájékoztatnak minket. Figyeljük ezeket az értékeket, és érezzük jól magunkat otthon.