Manapság sok háztartásban található az optimális érték fölötti páratartalom. Ez sokak szerint nem okoz gondot, azonban akik tényleg ilyen környezetben élnek, azok első kézből tapasztalják a magas páratartalom okozta nyűgöket. A levegő páratartalom optimális szintjét általában 40 – 60 % között szokták megadni,  A megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról és aszerint szabályozzák a készüléket, és

szintje 55-60% körül van. Az ennél magasabb értékek már nem ideálisak és könnyedén a penész kialakulásához vezethetnek a falakon.

Ez viszont nem az egyetlen probléma, amit okozhat. A nem megfelelő páratartalom számos betegség hátterében is ott van, amelyek igen súlyos tüneteket produkálhatnak. Nem is gondolnánk, de akár a rossz közérzetünk, a fejfájásunk okozója is lehet a rossz levegő páratartalmi érték. Az ilyen helyiségekben kialakuló penész megjelenésével együtt érkeznek az asztmás tünetek, vagyis a köhögés és bőr irritációs betegségek is.

Mint Ön is láthatja, rendkívül fontos a megfelelő páratartalom megtartása az egyes helyiségekben az ott tartózkodók egészsége miatt. Környezetünk megóvása érdekében kifejezetten fontos a páratartalom mérése és kordában tartása. Erre a célra érdemes beszerezni egy higrométert, más néven légnedvesség mérőt, amely a levegőben lévő vízpára mennyiségét képes folyamatosan kimutatni.

A higrométer figyelésével a levegő páratartalom hatékonyan kordában tartható. Túlzott pára esetében bútoraink, ruháink, de még a szoba falai is könnyen a penészgomba áldozatául eshetnek, így cselekedjen Ön is minél előbb, ha ennek jeleit látja. A penész emellett a ház szerkezetében is jelentős károkat okozhat.