A páratartalom csökkentése párátlanítóval valósítható megttr-56-e

A lakásban megjelenő penészt a levegő túl magas páratartalma okozza. A meleg levegő nagyobb mennyiségű vízgőz befogadására képes, mint a hideg, ezért amikor olyan felületekkel érintkezik, aminek hőmérséklete jelentősen kisebb, akkor a pára lecsapódik. Így lesznek vizesek a falak és a bútorok, amelyek ideális életkörülményt teremtenek a penészgomba megtelepedésének.

 

A probléma megoldását a páratartalom csökkentése jelenti, amelyhez enyhébb esetekben az alapos szellőztetés is elegendő, de a legtöbbször páramentesítőre segítségére van szükség. Az ilyen berendezések a páratartalom csökkentése érdekében saját magukon áramoltatják át a helyiség levegőjét és különböző technológiákkal kivonják belőle a felesleges vizet.

 

Ennek eredményét saját szemmel is megtapasztalhatjuk, egyrészt azáltal, hogy kiszáradnak a falak, másrészt pedig, hogy a páramentesítő tartályában jelentős vízmennyiség fog összegyűlni. Számítani kell rá, hogy ha a párátlanítót olyan helyiségben alkalmazzuk, ahol különösen nedvesek a falak, akkor az első napokban a páratartalom csökkentése és a megfelelő szint kialakítása érdekében a berendezés szinte egész nap fog működni.

 

Azonban, amint normalizálódik a helyzet, vagyis nem lesz már egyetlen fal vagy bútor sem nedves, akkor napi fél óra alatt az ideális értéken tudja tartani a pára értékét. Ehhez, akár folyamatosan bekapcsolva is tarthatjuk a készüléket, de ha tartunk attól, hogy felügyelet nélkül is áram alatt maradjon, akkor manuálisan is elindíthatjuk naponta egyszer.