Az egészségünk és a közérzetünk szempontjából is fontos, hogy milyen otthonunkban a levegő. Nem csak a légtér tisztaságára érdemes ügyelnünk. Fontos, hogy a levegő páratartalma is optimális legyen a szervezetünk számára. A párásító készülékek hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a lakásunkban lévő levegőben. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat otthon.

 

Az ideális páratartalom

 

Az emberi szervezet számára az egészséges páratartalom 40-60 százalék között van. Ha a levegő nedvességtartalma ebben a tartományban mozog, az jót tesz a légutaknak, a nyálkahártyáknak, a bőrnek. Számos tevékenység van, amivel befolyásolhatjuk az otthoni levegő nedvességtartalmát. Ha túlfűtjük a lakást, vagy túl sokat szellőztetünk, előfordulhat, hogy túl kevés víz marad a levegőben.

 

Épp ilyen könnyen meg is emelhetjük a levegőben a nedvesség szintjét. Takarításkor, zuhanyzáskor, főzéskor a használt víz a légtérbe párolog. Ha ez a pára megreked a belső helyiségekben, akkor fennáll annak a veszélye, hogy lecsapódik.

 

Ennek az esélyét növeli, ha elégtelen a szigetelése az épületnek, amelyben élünk. Ekkor ugyanis szobahőmérsékletnél hidegebb felületek keletkeznek. Ezeken a felületeken szinte biztos, hogy lecsapódik a túl sok, levegőben lévő víz.

 

A legjobb megoldás, ha az otthonunk fel van szerelve egy meteorológiai állomással. Ezek a kompakt készülékek mérik a külső és belső hőmérsékletet, és folyamatosan képet adnak a lakás páratartalmáról is. Ami azért fontos, mert ha azonnal észleljük, hogy kiléptünk az ideális tartományból, akkor hamarabb orvosolhatjuk a problémát.

 

Az alacsony páratartalom ellen megoldás a párásító

 

A túl száraz levegő jeleit az ember saját magán veszi észre először. A torokkaparás, a szemviszketés, a köhögés elkerülése érdekében párásítsunk, ha kevés a nedvesség az otthoni levegőben. Ezt leghatékonyabban egy párásító berendezéssel tudjuk megoldani.

 

Ezek a készülékek vizet juttatnak a légtérbe, így emelve a páratartalmat. Számos modell automata érzékelővel van felszerelve. Ezek folyamatosan mérik a helyiség páratartalmát, és csak akkor lép működésbe a párásító, ha valóban szükséges. Ez egyrészt igazán energia- és pénztakarékos megoldás. Másrészt megakadályozza azt, hogy a készülék esetleg túlpárásítsa a levegőt.

 

Ha túl nedves a levegő

 

Az sem tesz jót ugyanis sem nekünk, sem a berendezési tárgyainknak, ha túl sok vizet tartalmaz a levegő. Ha azt látjuk, hogy a szobanövények levelein lecsapódik a víz, biztosan magas a páratartalom. Az is gyakran előfordul, hogy az ablaküveg tábláinak belső oldalán jelennek meg a vízcseppek.

 

Ha ennyire nedves a levegő a lakásban, az előbb vagy utóbb a penész megjelenéséhez vezet. Ezt pedig az egészségünk megóvása érdekében igyekezzünk elkerülni. Ebben is segít a meteorológiai állomás. Ha azonban már állandósult a magas páratartalom, szerezzünk be egy páramentesítőt.

 

Párátlanítóval a magas páratartalom ellen

 

A webáruházunkban kapható párátlanító készülékek megkötik a levegőben lévő felesleges vizet. A gyűjtőtartályaik egyszerűen cserélhetőek, ráadásul a modern gépek jelzik, ha ez szükségessé vált. A párátlanítók segítségével újra optimális szintre csökkenhet otthonunk légtereiben a nedvességtartalom.

 

Választhatunk könnyen mozgatható modelleket, így az egész lakásban megoldódik a magas páratartalom problémája. Arra azonban ügyeljünk, hogy először a kialakult penészfoltokat távolítsuk el a falakról, hogy ne juttassunk penészspórákat a levegőbe.