Az elektromos páramentesítő jó közérzetünk megalapozójává avanzsálhat otthonunkban, ha engedjük, hogy megkönnyítse életünket. Akár legyinthetnénk is a páratartalom kérdésére mondván, hogy jól tudjuk mi ezt a problémát kezelni. Amennyiben túlzottan sok ruhát szárítunk a szobánkban, vagy esetleg több gőztermelő tevékenységet végeztünk egyszerre, kitárjuk az ablakokat, és a problémát már orvosoltuk is. A fölösleges páratartalom távozik, cserébe tiszta levegő jut a lakásba.
Persze ez az elmélet abban a pillanatban meginog, ha a téli, súlyos mínuszok idején történik mindez, mert akkor garantálható, hogy senki nem szellőztet hosszú perceken át, ráadásul a jéghideg levegővel épp ellenkező hatást érhetünk el, mint ami a cél. De tegyük fel, hogy valamennyire semlegesítjük a magas páratartalmat. Az alacsony nedvesség kérdése meg még egyszerűbb, hiszen nincs másra szükségünk, mint párologtatóra, akár egy vízzel teli kancsó személyében, amit csak ráhelyezünk a kályhára. Így a meleg hatására a víz párolgásnak indul, s a levegőben azonnal helyreáll a páratartalom. Gondoljuk mi.
Az optimális páratartalom beállítása, azonban korántsem ilyen egyszerű. A vágyott 50-60% elérése, és annak tartós fenntartása elektromos páramentesítő nélkül szinte megoldhatatlan feladat. A minket körülvevő légkör ugyanis folyamatosan változik, épp életritmusunknak megfelelően. Olyan gyorsan képtelenség reagálni, ahogy a viszonyok eltolódhatnak. Ám az elektromos páramentesítő hathatós segítségével nem kell többet azon gondolkodnunk, hogy mit tegyünk az egyensúly érdekében.