Hogyan használjuk a páramentesítő gépet?

A párátlanítás újabb példája annak, hogyan alakítja az ember a környezetét úgy, hogy az számára a legmegfelelőbb legyen. A pincék, alagsori helységek legtöbbször sötét, nedves, dohos helységek. Azonban ezeket élhetővé, lakhatóvá, vagy holmik raktározására alkalmassá lehet tenni, ha sikerül valamilyen módon szabályozni a levegő nedvességtartalmát. Ez a probléma minden éghajlatnál jelen van, talán a legszárazabbaknál nem, de a többinél mindenképpen. A nedvességtartalom szabályozása modern technika, párátlanító segítségével lehetséges. Ráadásul ezek között találunk hordozható készülékeket is, így semmiféle átalakítás, bontás nem szükséges. A relatív légnedvesség kordában tartásával elkerülhetjük a penészesedést, és a szerkezeti károsodásokat is. Ha tehát nem csak gombát, és penészgombát akarunk termelni a pincénkben, ideje beszerezni egy páramentesítő gépet!

Mi az a páramentesítő gép, és hogyan működik?

A párátlanító tulajdonképpen nem más, mint egy hűtőszekrény, amit valamilyen feledékenység folytán nem fejeztek be teljesen. Tényleg. Az alapvető mechnikai funkciója a közönséges hűtőnek, és a párátlanítónak ugyanaz. Gáznemű anyag összesűrítését és kiterjedését használjuk fel arra, hogy egy fém csőkígyó hőmérsékletét fagypont körüli szintre vigyük le.

Miben áll akkor a különbség?

Ha ez a csőkígyő nem egy zárt dobozban helyezkedik el, így hűtés nem egy zárt dobozon belül történik, mint a hűtőszekrénynél, hanem a szoba meleg, párás levegőjét áramoltatjuk át a hideg csövek között, a hideg felületen ki fog csapódni a pára, folyékony víz formájában. A vízcsöppek azután szépen lassan belecsöpögnek egy vízgyűjtő edénybe, vagy egy csövön keresztül kifolynak a készülékből. A beszívott levegő ezután, immár kiszárítva és némiképp felmelegítve, távozik a párátlanítóból. A páramentesítő működését a humidisztát nevű eszköz irányítja. Egy elforgatható kapcsológombról van szó, ami egyúttal érzékeli a nedvességet a szoba levegőjében, és a beállított értéknek megfelelően automatikusan ki- vagy bekapcsolja a páramentesítést, amikor csak szükséges. Természetesen, ha maximumra állítjuk a szabályzót, folyamatos üzemet kapunk.

Miért vegyek páramentesítőt?

Ha a pincét tároló- vagy lakóhelyiségként használjuk, fontos, hogy a nedvességszintet alacsonyan tartsuk. Az otthonunk többi részétől eltérően, amelyek a földfelszín felett helyezkednek el, az alagsor részei folyamatosan érintkeznek a földből származó nedvességgel. Egyes házaknál jól megoldották az alapszigetelést, és vízfogó rétegeket helyeztek el kívülről, viszont más, régebbi házaknál nincs ilyen. Ez a nedvesség dohosodást okoz, és elősegíti a penész növekedését. A penész végleg tönkretehet sok mindent: fotókat, szőnyegeket, mindenféle bútort, és szinte mindent, talán csak a család kutyáját nem. Szomorú, de igaz: évről-évre értékes holmik mennek tönkre azért, mert az emberek nem tesznek semmit az alagsori helységek nedvességtartalmának csökkentése érdekében.

Mekkora kapacitású páramentesítőt vegyek?

A kérdés jó, a válasz azonban nem egyszerű. Mind a nagy- mind a kis párátlanítók mellett szólnak érvek. A nagyobb teljesítményű készülékek gyorsabban kivonják a levegőből a nedvességet, így kevesebb ideig működnek. A nagyobb készülékeket ezen felül nagyobb víztároló kapacitás is jellemzi, így ritkábban kell a víztartályukat üríteni (kivéve ha tömlőn keresztül folyamatosan elvezetjük a vizet, ekkor az ürítés szükségtelen). A nagyobb gépek hátránya, hogy egy óra alatt több elektromosságot használnak el, mint a kisebbek, mivel nagyobb teljesítményű a ventilátoruk, kompresszoruk. Mivel az indításkor több energia kell, mint általában a működés alatt, így a nagyobb teljesítmény, rövidebb működés okozta megtakarítás elveszik. A nagyobb párátlanítókat ezen felül drágább is megvenni, tehát a legtöbb ember számára semmilyen előnnyel nem jár, ha túlméretezett páramentesítőt vásárol. Van aki szerint egy kicsivel nagyobb készüléket érdemes venni, mint amit a gyártó javasol, mert szerinte a gyártók hajlamosak nagyobb teljesítményűnek feltüntetni a párátlanítóikat, mint amilyen, és nem veszik figyelembe például a bútorok és a tárgyak által beszívott nedvességet. A nagyobb néha tényleg jobb! A méret előnyei akkor jelentkeznek, ha nagy alapterület párátlanításáról van szó. A kisebb méretű páramentesítőnél előfordulhat, hogy folyamatosan üzemel, és mégsem tudja levinnni a páratartalmat elfogadható szintre. A nagyobb páramentesítő, ami nagyobb mennyiségű levegőből vonja ki a párát, viszont már képes lehet megküzdeni a nagyobb helység okozta kihívással.

Kit kérjek meg a beüzemelésre?

Az attól függ. Mivel az összegyûjtött víz folyamatosan csöpög a csövekről, valahová távoznia kell. Ha a pincében nem túl súlyos a nedvesedés, és nem gond, hogy időnként ki kell üríteni a párátlanító tartályát, tegyük le a páramentesítőt egyszerûen a földre, és dugjuk be. Automatikusan ki fog kapcsolni, amikor megtelt a tartály. Így azért persze nem a legnagyobb öröm együttélni egy páramentesítővel: a nagyobb készülékek csöpögővíz tartályai sok vizet tartalmaznak, és nagyon nehezek lehetnek, amikor tele vannak. Másik megoldás, ha a páramentesítőt vízelvezetéssel telepítjük. Ha van mosogató, vagy WC az alagsorban, vagy akár egy lefolyó a padlón, helyezzük a páramentesítőt egy asztalra, polcra, és vezessünk egy csövet a berendezéstől a csatornába. Ha nincs lefolyó, még mindig megoldható a csöves elvezetés, de kicsit bonyolultabb így. Mivel a páramentesítők nem szivattyúznak vizet felfelé, egy mosogatószivattyú felszerelése válhat szükségessé. Ez egy zárt, különleges szivattyú, amit arra terveztek, hogy a háztartásokban a szennyezett mosogatóvizet eljuttassa a lefolyóba. Sokféle helyről szivattyúzhatunk vele vizet: mosogató, mosógép, vízlágyító, és természetesen párátlanító. Ugye mindig is akartunk a pincébe egy mosdót? Hát most itt a jó ürügy, hogy megvegyük a szívattyút!

Asztalra, polcra téve...

Ha nem akarunk szivattyúra költeni, tegyük a páramentesítőt egy asztalra, vagy polcra, ahonnan a víz zavartalanul csöpöghet a padlón elhelyezett vödörbe. Garantáltan kevesebbet kell majd rohangálnunk, és garantáltan akkora bicepszünk lesz, mint Popeynek, ha elég sokat cipelgetjük a nehéz vödröt az emeletre.  Az egyetlen probléma...nem kicsi...hogy a páramentesítő nem fogja tudni, hogy a vödör mikor telik meg, így akkor is tovább fog működni, amikor a vödör tele van, és a kiömlő víz nem fogja kímélni a padlót, és az új szőnyegünket. Ezért, ha nyaralni megyünk, vegyük le a csövet a csonkról, és zárjuk le a csonkont egy locsolócső végére való dugóval. Így legalább addig tud működni a párátlanító, amíg a belső tartály meg nem telik.

Egész évben használhatom a páramentesítőt?

Az éghajlattól és a pince hőmérsékletétől függ.  A párátlanítók alacsonyabb hőmérséklettartományokban, kb. 10 Celsius fok alatt nem igazán működnek jól, ilyenkor már inkább csak pénzpocsékolás a használatuk.  A levegő hőmérsékletének csökkenésével a készülék csőkígyójának lefagyásveszélye nő (erre külön kitérünk még a következő pontban). Ha fűtjük a pincét, a meleg levegő a nedvességet az alagsorból felviszi a házba, ilyen módon a pince levegőjének relatív páratartalma alacsonyabb lesz, míg a ház többi részének páratartalma enyhén megnő. Azokon a helyeken, ahol télen a talaj tartósan fagyott szokott lenni, a keresztülszivárgó nedvesség, és a falak csöpögése drámaian lecsökken télen, így az igény is a párátlanításra.  Ha viszont olyan helyen élünk, hogy nem túl hideg a tél, és a pincét nem fűtjük, egész évben járhat a párátlanító.

Szükséges karbantartani a gépet?

Igen, időnként világítson be a szűrő mögé a páramentesítő hűtőbordái közé és legkésőbb amennyiben tömör por-, vagy penészréteget fedez fel azok között, vagy azokon, - vagy igény esetén már ezt megelőzően bármikor - a párátlanítót küldje vissza hozzánk, vagy más klímatechnikai szakszervizhez belső tisztításra! (Garanciaidőn belül hozzánk.) Minél tisztábbak és penészmentesebbek a gép belső hűtőbordái, annál tisztább a kibocsátott levegő is. Emellett ugyanolyan fontos a helyiségek teljes penészmentesen tartása a párátlanító segítségével.

Milyen márkájút vegyek?

Bízzuk szakemberre.  Én, amikor valami új terméket vásárolok, különösen, ha drágábbat, a legfontosabb kérdés az, hogy ha javítani kell, vagy alkatrészre van szükség, könnyen, gyorsan hozzájutok? És vajon a cég, aki eladta, öt év múlva is talpon lesz még? Legjobb tehát olyantól vásárolni, akinek van ilyesmiben tapasztalata, és olyan terméket, aminek jó a híre, vagy már más terméket próbáltunk ugyanattól a gyártótól. Általában egyszerűbb, és gyorsabb, mint magazinok tesztjeiből tájékozódni. Az FG-TECH Kft. több mint tíz éve foglalkozik páramentesítőkkel, azon belül is a kiváló minőségű Trotec és WDH márkákkal.  Több mint 10 000 eladott készülék, és ugyanennyi elégedett vásárló van mögöttünk. Tekintse meg kínálatunkat , kattintson a linkre: Páramentesítő Webáruház