A minket körülvevő levegő, amelyet belélegzünk, alapvetően meghatározza a közérzetünket. A kellemes hőmérséklet, az ideális páratartalom mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ám kevesen tudjuk, hogy pontosan mi az ideális páratartalom, és mi történik, ha ez felborul.   A hőérzetünk valóban fontos tényezője a napjainknak kül- és beltéren egyaránt. Azonban az sem mindegy, hogy a légtér, amelyben tartózkodunk, mennyi nedvességet tárol magában. A kültéri páratartalmat földrajzi és időjárási viszonyok befolyásolják. Azonban az otthonunkban vagy a munkahelyünkön mi alakíthatjuk azt.   Mi az ideális páratartalom mértéke?   Ahogyan a hőmérsékletnek, úgy a páratartalom szintjének is megvan az optimális intervalluma. Először azonban tisztázzuk, mit is jelöl a páratartalom. A levegőben megannyi fizikai és kémiai részecske található. Azonban a külső légtérnek körülbelül a felét víz alkotja.   Azt, hogy a levegőben hány százalékos a nedvesség szintje, a páratartalom mutatja meg nekünk. Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról.

Azt, hogy mennyi víz van a levegőben, egy higrosztáttal felszerelt párásító folyamatosan méri.   Ezért mérjük a páratartalmat   Azt tudjuk, hogy miért van szükség hőmérésre, azonban a páratartalom mérésének oka kevésbé köztudott. Az, hogy mennyi víz van a minket körülvevő légtérben, a testünk működésére is hatással van. Emellett, ha túl nedves a légtér, annak egészségkárosító következményeit meg kell előznünk a levegő szárításával.   Gyorsan kell lépnünk, ha megváltozik a páratartalom optimális szintje. Ezt azonban csak pontos adatok birtokában tudjuk megtenni. Nem mindig van egyértelmű tünete a magas vagy alacsony páratartalomnak. Illetve ha van is, sokszor nem gondolunk arra, hogy a panaszainkat ez okozza.   Mit tehetünk, ha száraz a levegő?   Az alacsony páratartalom esetén a levegőben mért nedvességi szint 45% alá csökken. Ennek szemmel látható jelei rövid távon nincsenek. Azonban a nyálkahártyáink, amelyeknek ugyancsak vízre van szükségük, megérzik annak hiányát.   A szemviszketés, bőrirritáció, torokkaparás megelőzésére kiváló párásító készülékek állnak rendelkezésünkre. Ezek a korszerű berendezések egy nedves felületen járatják át a beszívott levegőt. Higrosztát segítségével mérik, mennyi nedvességet szükséges a légtérbe bocsátani. Emellett ráadásul légtisztítóként is funkcionálnak.   A magas páratartalom megelőzése   A száraz levegővel ellentétben a magas páratartalomnak nincsenek közvetlenül a testünkre gyakorolt hatásai. Azonban ha túl sok víz van a légtérben, akkor szinte bizonyos, hogy ki fog alakulni a penész.   A fekete penész egy spórákkal szaporodó gombafaj, amely a nyirkos, nedves környezetet kedveli. A magas páratartalmú helyiségekben általános tapasztalat, hogy a hidegebb felületeken a víz kicsapódik a levegőből. Ezzel pedig meg is ágyaz a penésztelepeknek.   Ha már kialakult a penész   A penészgomba csúf foltjaitól nem csupán a lakásunk szebbé tétele miatt ajánlott megszabadulni. Az egészségünkre gyakorolt negatív hatásokat is meg kell előznünk, hogy jól érezzük magunkat.   A webáruházunk kínálatában is megtalálhatóak a páramentesítő és a légtisztító készülékek.

Hasznos szakmai tanács a páramentesítés megkezdése előtt

Új információk, melyekre eddig kevesen gondoltak!

A páramentesítés megkezdése előtt szakszerűen el kell távolítani az összes penészt, mert, ha azt egyszerűen csak leszárítaná vagy leseperné, akkor az szétszórná a spóráit és ott maradnának a gombatelepek. A penészeltávolítás összetett folyamat és nagyon fontos, hogy szakszerűen történjen és megfelelő szereket és eszközöket használjon. Mindenképp tájékozódjon előtte a szakszerű folyamatról! Mindezek mellett fontos az is, hogy az eltávolítás során kellőképpen benedvesítse és végig nedvesen tartsa a penészt, különben még a szerek által elpusztított spórák is a levegőbe szóródnának. Tájékozódjon a megfelelő szerekről, azok hatékonyságáról és tartsa be ezek biztonsági utasításait. Használjon védőfelszerelést és közben szellőztessen. (Igény esetén érdemes szakembert hívni a folyamathoz.)  A penészeltávolítás után lehetőleg fesse is le a felületet! A penészentesítés közben és utána is nagyon alaposan ki kell szellőztetni, majd takarítani az egész lakást. A páramentesítő segítségével ezután penészmenentesen tarthatja a helyiséget.