Minden család történetében léteznek hatékony házi praktikák páramentesítésre. Nagyanyáink és nagyapáink akár iskolát végzett emberek voltak, akár csak a józan paraszti eszüket használták, hasznos tanácsokat hagytak az utódaik számára. És egész biztosan nem állnak meg ezek az intelmek annyinál, hogy sűrűn szellőztessen a nedvesség és a kellemetlen szagok elkerülése érdekében.

Mégsem érdemes szellőztetni?

Természetesen ez a művelet is hatásos, amennyiben folyton-folyvást nyitva maradnak a napos, száraz időben az ablakok és az ajtók a jó szellőzés érdekében. Ekkor ugyan cserélődik a levegő, ám amint a nyílászárók becsukásra vagy akár csak behajtásra kerülnek, visszatérhetnek a problémák. Az érintett területek főként az alapvetően hideg és nyirkos helyiségek, mint a pince, a szuterének és garázsok.

Mi mást lehet tenni a pára ellen?

Ön szerint vannak más házi praktikák páramentesítésre? Egyesek a szellőztetés mellett a sóra esküsznek. Hallott már arról, hogyha a párás szobákba elhelyez egy-egy tálnyit belőle, akkor megszűnnek a problémák? A só felszívja a felesleges nedvességet, így megelőzhető a penészgomba elterjedése. A szódabikarbóna is teljesen azonosan használható a konyhasóval, és emellett szagtalanít is. Ügyeljen a tevékenységeire is a vizesedésre hajlamos szobákban és terekben! Például zuhanyzás után szellőztessen és a ruhák teregetését ne zárt helyeken végezze! A főzés, fürdés, a sok növényzet és a vizes ruhák mind előidézhetik és bent is tarthatják a párát lakásában, ezáltal hozzájárulhatnak a nedves falakhoz és a penészgomba kialakulásához!