A páramentesítés kulcsfontosságú otthonában. Lehet, hogy különösebben nem zavarja, ha az egészségesnél magasabb szintű nedvességtartalommal kell együtt élnie, ám szervezetének nem tesz jót, a folyamatos irritációval. Bár idővel hozzá lehet szokni a megváltozott körülményekhez, ám vannak olyan részei életének, melyek nem képesek alkalmazkodni akkor sem, ha ön már egészen otthonosan mozog párás helyiségeiben.

A fizika törvényeit például nem tudja megváltoztatni, tehát a felgyülemlett nedvesség valamilyen módon ki fog csapódni. Ha a légterében keringő túlzott pára nem kap szabad utat, például szellőztetéssel, akkor előbb-utóbb a beltérben fogja magát semlegesíteni. Azaz a hideg felületeken lecsapódik. Ha már látott foltos falakat, akkor tudja mire gondolunk.
Ez bizony egy cseppet sem szép látvány, de amíg csak a víz pecsétjeivel kell farkas szemet néznie, addig szerencsésnek mondhatja magát. Ugyanis a páramentesítés hiányának talán legdrasztikusabb következménye a penészedés. A penésztelepek számára nincs vonzóbb közeg a letelepedéshez, mint a nedves fal. Kiváló táplálékforrás, kiváló élettér. Nekik. Így aztán szépen, csendben, pillanatok alatt elszaporodnak. Sokan ezt pusztán esztétikai problémaként analizálják: csúnyábbá válik a fal, de ennyivel lezárják a kérdést.
A penészek, azonban ennél sokkal nagyobb gondot okozhatnak az emberi szervezet számára azoknál, akik erre érzékenyek. Az ideális páramentesítés tehát nem csak egy hóbort, vagy divat, amit követhet, hanem az egészsége megőrzése érdekében hozott, felelős döntés.