Mit tegyünk, ha penészes a ruha?

Amikor nem megfelelő páratartalom uralkodik a lakásunkban könnyen penészessé válhatnak akár a ruháink is. Ez nem csupán esztétikai szempontból kellemetlen tény, hanem a penész érintkezése a bőr felülettel veszélyes lehet az egészségünkre is. Mit tehetünk, ha nem akarjuk kidobni kedvenc ruhadarabjainkat? A penészes ruha megtisztítására többféle szert ajánlanak, ha csak az internetet böngészve megnézzük, rögtön előkerülnek a penész ellen szokásosan használt házi csodaszerek, mint az ecet, a bórax vagy a sütőpor. De persze ezek mellett megtalálhatóak a speciális penészölő, direkt erre a célra készült mosószerek is. Első lépésként célszerű a penészes ruhát forró vízben kimosni, mert a forró víz önmagában penészölő hatású, és a spórákat is jobban eltávolítja. Ezután jöhetnek, a csodaszerek melyekkel kezelhetjük a penészes ruhát. Miután a ruhát az egyik penészölő szerrel kimostuk, ki kell szárítani legcélszerűbb a napra tennünk. Ugyanis a nap sugárzása nagyon hatékony penészölő.

Penészes ruha kezelése fehérítővel

A fehérítő egy igen jó penészölő, emellett kiveszi a visszamaradó foltokat is a penészes ruhából. Azonban nem tudjuk használni olyan ruháknál, ahol ezt a címke kifejezetten tiltja, és arra is vigyáznunk kell, hogy ne fakuljon ki a ruha színe. A mosás helyett jobb fehérítős áztatást alkalmazni a penészes ruháknál. Ilyenkor egy csészényi fehérítőt használjunk a vízben feloldva, majd áztassuk néhány óráig a penészes ruhát. Az áztatás után mossuk ki a ruhát mosógéppel is, de ezt már a szokásos módon tegyük. Penészes ruhára alkalmazzunk bóraxot vagy ecetet. A bórax egy hatékony természetes penészölő szer, ami nem bocsájt ki mérgező gázokat, ezért sokan szeretik alkalmazni a penészes ruhára. Bóraxot vehetünk tisztán is, de léteznek olyan mosószerek, amelyek tartalmaznak ilyet. Ecetet is használhatunk a penészes ruhára, hiszen a dohos szag ellen ez a legjobb megoldás. Adhatjuk mosógéphez, de az áztatóvízhez is, majd ezután itt is csak ki kell mosni a ruhát a szokásos módon. Szükség esetén ezek az eljárások többször is megismételhetők.

Hogyan előzzük meg a penészes ruhát?

Az, hogy ruháink penészesek lettek sose ok nélkül történik. Két dologra fontos ügyelnünk, az egyik, hogy a nedves ruhát soha ne tároljuk egy kupacban. A másik fontos elv, hogy a kimosott ruhát  azonnal terítsük ki. A penészedés legfőbb oka az lehet, hogy a lakásunkban túl magas a levegő páratartalma, amit a ruhák benti szárítása tovább fokoz. Legjobb módszer a túlzott pára megszüntetésére a páramentesítő készülék használata. A páramentesítő amellett hogy nem engedi a penész kialakulását, kiválóan alkalmas ruhaszárításra is. Fontos megértenünk, hogy a felületi kezelés a ruhákon vagy akár a bútorokon nem lehet végleges megoldás a penész elleni harcban. Ebben csak a páratartalom szabályzása és a túl magas értékének megszüntetése jelent végleges és hatékony megoldást, melyet a páramenetesítő készülékek kiválóan biztosítanak számunkra.