A fekete penész, más néven Stachybotrys chartarum egy olyan gomba, amely a környezeti feltételektől függően megtelepedhet az otthonunkban. Bár első pillantásra ártalmatlannak tűnhet, számos egészségügyi kockázatot rejt magában. Ebben a blogcikkben arról olvashat, hogy a fekete penész okozta betegségeket miként lehet megelőzni.

 

A fekete penész okozta betegségek egészségügyi kockázatai

 

A fekete penész általában nem okoz súlyos betegségeket, de mivel számos toxint termel, a légzőrendszerre káros hatással van. Hosszú távon allergiás reakciókat, köhögést, légszomjat okozhat, vagy súlyosabb esetben akár asztma kialakulásához is vezethet. Ez utóbbi súlyos légúti betegség, amely nagymértékben rontja az életminőséget.

 

A fekete penész a szervezet más területein is okozhat problémát, például bőrkiütéseket, szemirritációt, ami szintén rontja az életminőséget. Mindezt természetesen meg lehet előzni, hiszen egyrészt a káros folyamat megindulásának kedvező feltételeket meg tudjuk szüntetni, illetve ha meg is jelenik, szakszerűen el kell távolítani. 

 

A páramentesítő készülékek szerepe a penész elleni küzdelemben

 

A páramentesítő készülékek hatékonyan segítenek a penész kialakulásának megelőzésében, különösen azokban a helyiségekben, ahol magas a levegő páratartalma. A gomba ugyanis szereti a nedves környezetet, ezért ha páramentesítő berendezéssel csökkentjük a nedvességtartalmat, nehezebbé tesszük a gombaspórák számára a megtelepedést. 

 

A páramentesítő készülékek különböző típusokban érhetőek el, beleértve a hordozható és a beépített változatokat. A hordozható készülékek ideálisak kisebb területekhez, illetve háztartási felhasználáshoz. Itt ugyanis előfordul, hogy egy adott helyiség levegőjének páratartalma csak időszakosan lépi túl az optimális értékeket, s csak ilyenkor kell beüzemelni a berendezést. Tehát a konyhában csak a főzés idejére, a fürdőszobában a zuhanyzás után, stb. 

 

Talán nem is gondolnánk, hogy a lakásban történő ruhaszárítás is megnöveli a levegő nedvességtartalmát, hiszen a ruhákból rengeteg víz párolog el. Ezért ameddig az időjárás engedi, érdemes a szabad levegőn megszárítani a ruhákat. Ha mindenképp beltérben kell kiteregetni, a Trotec páramentesítő készülékek segítenek a páramentesítésben, hiszen több típusuk szárító funkcióval is rendelkezik. A digitális vezérlésű Trotec TTK 66 E készülék 24 liter kapacitásra képes naponta, így akár 50 nm-es helyiségekhez is ideális.

 

Mit tehetünk még a penész ellen?

 

A penész elleni küzdelem első lépése tehát a nedvesség felhalmozódásának megakadályozása. Ennek érdekében szellőztessük rendszeresen a helyiségeket, a vízszivárgásokat azonnal szüntessük meg, és szárítsuk meg a nedves területeket. A rendszeres takarítás is fontos része a higiénikus környezet megóvásának. 

 

Ha penészfoltot találunk, szakszerűen távolítsuk el. Ha a falon kezdődik el a káros folyamat, érdemes speciális vegyszerekkel eltávolítani, ha a csempén, akkor elég lehet mosószeres vízzel lemosni. Az fa ablakkereten megjelenő penész eltávolítása a legnehezebb, mert ezt nem moshatjuk vegyszerekkel, ha nem szeretnénk, hogy a fa károsodjon.

 

Ebben az esetben mosószeres, nedves szivaccsal dörzsöljük át, és töröljük szárazra a felületet. Ha ezek után is megjelenik a kellemetlen folt, csiszoljuk át a fafelületet, és felületkezeljük újra. Természetesen az a legjobb, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy el se induljon ez a folyamat a lakásunkban.


Amennyiben a megfelelő páramentesítő készülék kiválasztásával kapcsolatban bővebb információra lenne szüksége, kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.