Akár hűtésben, akár fűtésben vagy páramentesítésben gondolkodunk, fontos kérdésként merül fel, hogy vajon a klíma mennyit fogyaszt. Ezt nemcsak a gyártmány, hanem sok egyéb tényező is befolyásolja. Ilyen többek között az adott helyiség hőszigetelése, a nyílászárók állapota, a belmagasság, a tájolás és minden hőtermelő eszköz is.

 

Bár a hatékonyság nagyon fontos, de az tény, hogy egy nagyobb teljesítményű klíma többet is fog fogyasztani. Minél nagyobb egy hűtendő, fűtendő terület, annál magasabb hatásfokon kell működnie, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet. Páramentesítő.hu oldalunkon a háztartási berendezések között számtalan klímát talál, hagyományos megoldások éppúgy elérhetők, mint intelligens, wifis verziók. Nézzen körül webshopunkban, és szinte biztos, hogy megtalálja az Ön számára megfelelő eszközt!

 

A klíma mennyit fogyaszt?

 

Gyakori kérdés, sokszor hallhatunk túlzásokról is, hogy akár 40%-kal is megnövelheti az áramfogyasztást egy klíma. Nyilván többet fogyaszt az a készülék, amelyik nagyobb teret hűt és fűt. Mi lehet még befolyásoló tényező?

 

  • Számít a méret mellett a belmagasság és a légköbméter is.

  • Ha több ablak van egy adott helyiségben, az növeli a hőveszteséget, ezáltal a költségeket.

  • Egy tetőtér hűtése is sokkal több energiába kerül, mint például egy földszinten elhelyezkedő szobáé.

  • A drágább készülékek általában jobb SEER és SCOP besorolással rendelkeznek, így a hatékonyságuk is jobb. Bár költségesebb a beruházás, de egy ilyen berendezés akár 15-20 éven át is tökéletesen, alacsonyabb energiafogyasztással működhet.

 

SEER és SCOP besorolás – melyik mit jelent?

 

A Seasonal Energy Efficiency Ratio (szezonális energiahatékonysági arány: SEER) azt jelzi, hogy 1 kW elektromos energiából hány kW hűtési teljesítményt állít elő az adott készülék hűtési szezon alatt. A magasabb SEER nagyobb hatékonyságot jelent. Napjainkban a 8.5 feletti érték jelzi a legmagasabb kategóriát.

 

A Seasonal Coefficient of Performance (szezonális teljesítmény együttható: SCOP) a fűtési hatékonyságot írja le adott fűtési időszakban. Hasonlóan a SEER-hez, itt is jobb, ha magasabb a szám. Az 5.1-es mutató az, ami a legjobb minősítést jelenti.

 

TROTEC PAC-W 2600 SH fali monoblokk klíma

 

Amennyiben Ön egy igazán energiatakarékos fűtési-hűtési megoldást keres, akkor a webshopunk kínálatában megtalálja a PAC-W 2600 SH monoblokk klímát. Ez egy olyan termék, aminek nincs kültéri tartozéka, ezért külön telepítő személyzet sem szükséges az üzembe helyezéséhez. Hűt, fűt, páramentesít és szellőztet egyszerre. 

 

Inverteres technológiával működik, és a kompresszora idomul a külső körülményekhez. Miután beállítottuk, önmaga szabályozza a hőmérsékletet. Csendes készülék, ezért nappaliba, hálóba egyaránt ajánlott. Távirányítóval, wifin keresztül működtethető, egy igazán intelligens berendezésről van szó. Érdemes kipróbálni!

 

Akármelyik klímát is választja, nem szabad megfeledkezni a rendszeres karbantartásról, szezon előtti tisztításról. Ezt szakemberek végzik speciális fertőtlenítő folyadékkal, magunk semmiképp ne kezdjünk hozzá! Ha a szerviz nem marad el, akkor a hosszú élettartam garantált.


Amennyiben kérdése lenne bármely berendezéssel vagy azzal kapcsolatban, hogy a klíma mennyit fogyaszt, állunk szíves rendelkezésére elérhetőségeinken!