Ebben a bejegyzésben azt a kérdést járjuk körbe, hogy a klíma tényleg szárítja-e a levegőt. A régi időkben a házépítéshez felhasznált anyagok, a vályog, a nádtető természetes úton biztosították a helyiségek kiegyensúlyozott páratartalmát.

 

Napjainkban az építőanyagok, nyílászárók újkori megjelenésével kialakult a lakás levegőjének párássága, illetve ennek ellenkezője, a szárazság.

 

A túlzott párásság lecsapódhat a falakon, és ezekben a párafoltokban megtelepszik a penész, ami erősen allergén hatású. Ha túl száraz a levegő a szobában, szárítja a szemet, a bőrt és a nyálkahártyát. 

 

Az optimális páratartalom

 

A rosszul beállított, nem kellően tisztán tartott klíma szárítja a levegőt. Ettől kiszárad szemünk, a bőrünk, a torkunk, a nyálkahártyánk, ez csökkenti a szervezet ellenálló képességét, könnyebben betegszünk meg, és ezek a betegségek tovább is tartanak.

 

A magas páratartalomban gyorsabban terjednek a légúti megbetegedések kórokozói, valamint a penészgomba is megjelenhet, ami további betegségek okozója lehet, akár súlyos asztma is kialakulhat.

 

Azt már látjuk, hogy sem a magas, sem az alacsony páratartalom hosszú távon nincs jó hatással az egészségünkre. Mi hát az optimális páratartalom? Szakemberek szerint 45%-60% között, a legjobb, ha 50%.

 

Bizonyos értelemben a klíma szárítja a levegőt

 

A megfelelő páratartalom kialakítására és fenntartására használjuk a páramentesítő készülékeket. 

 

A készülék magába szippantja a nedves levegőt, mely belül hideg csövekkel érintkezik és vízcseppek formájában kicsapódik. A víz egy tartályban összegyűlik és távozik a szabadba. A már száraz, nedvességmentes levegő áthalad a meleg csöveken, így meleg és száraz levegő jut vissza a helyiségbe. Ebben az értelemben a klíma valóban szárítja a levegőt.

 

A páramentesítő használatának az a lényege, hogy mindig az ideális páratartalom elérésére törekedjünk, és akkor nem károsodik az egészségünk és kellemesen érezhetjük magunkat. Az optimális páratartalom eléréséhez fontos lehet a megfelelő készülék kiválasztása és beüzemelése.

 

Milyen páramentesítők vannak?

 

A páramentesítők - mint napjainkban minden műszaki cikk - folyamatos fejlesztés alatt állnak, korszerűsödnek, és egyre kiválóbb hatásfokkal biztosítják számunkra az ideális környezetet. Természetesen nagy figyelmet kell fordítanunk a tisztításukra és a karbantartásukra, ha azt akarjuk, hogy hosszú távon szolgáljanak bennünket.

 

A páramentesítők széles választékából szakember segítségével ki tudjuk választani az igényeinknek legjobban megfelelőt.

 

Léteznek páramentesítők HEPA szűrővel, digitális párátlanítók wifi vezérléssel, adszorpciós páramentesítő és nagy teljesítményű ipari párátlanítók.

 

Digitális párátlanító wifi vezérléssel - max. 12 L/nap-WDH 310 EKW

 

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően jelent meg ez a wifivel vezérelt kiváló páramentesítő, alacsony fogyasztással, könnyű használattal és nagyon jó ár-érték aránnyal. Kapacitása 12 liter/nap, automata működés, felügyelet nélküli használat és német minőség jellemzi. 

 

Külső időzítővel is használható, szenzoros higrosztát került beépítésre a páratartalom pontos szabályozásához. A kívánt páratartalom beállítható 5%-os lépcsővel, 30% és 90% között. Könnyen olvasható kijelzője van. Ha megtelik a tartálya, leáll. Leállás vagy áramszünet után a korábban beállított értéken indul újra. Görgőkkel és erős fogókkal szerelik, így könnyen mozgatható.

 

A címben feltett kérdésre ezek alapján bátran válaszolhatjuk, hogy a modern készülékek nem szárítják a levegőt. Webáruházunkban Ön is megtalálja az igényeinek megfelelő párátlanító berendezést.