Az otthonunk és a munkahelyünk környezetében sokféle potenciális allergénnek lehetünk kitéve, amelyek közül az egyik legbosszantóbb a poratka. Ez az apró, szabad szemmel nem látható élőlény a porban él, szaporodik, és allergizálja az arra érzékeny embereket. A légtisztító poratka ellen is használható, nézzük a részleteket!

 

Ismerjük meg a poratkát!

 

Ezek a mikroszkopikus méretű élőlények a ház porában találhatóak, bőrsejtekkel és más szerves anyagokkal táplálkoznak. Az allergiás hatást nem közvetlenül az élőlények, hanem a környezetbe kerülő ürülékük váltja ki. Szinte észrevétlenül mindenütt jelen vannak a lakásban, hiszen a bútorok szöveteiben, a szőnyegekben, a rejtettebb zugokban megtalálhatók akkor is, ha rendszeresen és nagyon alaposan takarítunk. 

 

Milyen tünetekkel jár a poratka-allergia?

 

A poratka-allergia nem életveszélyes, de igen kellemetlen állapot. Tulajdonképpen az immunrendszer túlzott reakciója révén alakul ki, ugyanis a szervezet ilyenkor tévesen veszélyes anyagként érzékeli a rovar fehérjéjét, és beindítja az allergiás reakciót. Az orr és a szemek viszketése gyakran az első jele annak, hogy valaki érzékeny a poratkára. Az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés zavarja a mindennapi tevékenységeket, gyakran az éjszakai pihenést is. 

 

A légtisztító a poratka ellen is segíthet

 

A légtisztító készülékek azáltal, hogy kiszűrik a levegőben található szennyeződéseket, csökkentik az allergizáló anyagok mennyiségét. Mivel az atkák a levegőben is jelen vannak, így a készülékek működése hatékony segítséget jelent az érzékeny emberek számára. Azok a légtisztítók a leghatékonyabbak, amelyek HEPA-szűrőt is tartalmaznak, hiszen ez megfogja a nagyon kicsi részecskéket is. A légtisztítók számos modelljében található HEPA-szűrő, így például a RéfinAIR AP-HC300B levegőtisztító készülékben is.

 

Ez a 7 szűrési rendszerrel rendelkező berendezés korszerű kettős, hibrid szűrőt és további 5 szűrőrendszert tartalmaz. A hibrid szűrője HEPA és elektrosztatikus szűrőből áll, így akár 60 négyzetméteres alapterületű helyiségig képes szennyezőanyagoktól mentes, egészséges levegőt teremteni. 

 

A RéfinAIR AP-HC300B újítása a kettős szag- és porérzékelő, ami azt jelenti, hogy a készülék attól függően, hogy milyen szennyezőanyagot észlel, a megfelelő szűrőrendszert fogja aktiválni. Elegáns megjelenése révén nemcsak háztartási felhasználásra alkalmas, hanem hotelszobákban, irodákban, óvodákban, edzőtermekben, közösségi terekben, stb. is nyugodtan alkalmazhatjuk. 

 

Mit tehetünk még a megelőzés érdekében?

 

Az allergia tüneteinek enyhítése érdekében fontos a rendszeres és megfelelő módon elvégzett takarítás. A por megszüntetése érdekében nedves ruhával töröljük át a bútorokat, vizes vagy HEPA-szűrős készülékkel takarítsunk. Érdemes havonta többször kiporszívózni a bútorszövetet is, illetve az ágytakarót. Ez utóbbi takarításának praktikus módja, ha egy nejlonzsákba tesszük a takarót, és a porszívóval így is kiszívjuk belőle a felgyülemlett szennyeződéseket. 

 

Az allergiás embereknek érdemes speciális, allergénmentes párnát és takarót használni, amelyekben kevesebb eséllyel maradnak életképesek az atkák. Az ágyneműt mindig legalább 60 fokon szükséges mosni, hogy az atkák garantáltan elpusztuljanak. A rendszeres szellőztetés is fontos az allergének számának csökkentésében. Ha ezeket az intézkedéseket megtesszük, és légtisztító készüléket is üzemeltetünk, megelőzhetjük a kellemetlen tünetek kialakulását. 

 

Amennyiben bővebb információra van szüksége a megfelelő készülék kiválasztásával kapcsolatban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunk szakembereivel