Ha Ön is tapasztalt kékes-zöld foltokat a falon, akkor az bizony a penészgomba elszaporodását jelenti. Ez olyan helyiségekben indul meg, ahol a páratartalom elég magas ahhoz, hogy a gomba el tudjon terjedni. A penészes falak már csak a végső láncszemet jelentik egy rendkívül kellemetlen probléma láncolatban, amelynek kiindulópontja alapvetően a túl sok nedvesség, avagy a magas páratartalom a levegőben.

Ez azt jelenti, hogy a víz magasabb százalékban van jelen a levegőben, mint a számunkra ideális mérték. Ahogy a túl száraz levegő sem jó, a túl nedves levegő sem ideális, mivel penészes falakhoz vezethet. Az ilyen helyiségekben rendkívül fontos, hogy minél előbb lecsökkentsük a páratartalmat annak érdekében, hogy a penészgomba ne tudjon tovább szaporodni.

Az ideális páratartalom körülbelül 45-55% körül van, amelyet egyébként könnyen tudunk ellenőrizni egy higrométerrel. Ez a kis készülék egyáltalán nem drága és kifejezetten jól jön, mivel jó előre meg tudjuk állapítani, ha túl magas a páratartalom a szobában. Ha túl nedvesnek találjuk a helyiséget, akkor páramentesítő berendezéssel tudjuk ideálissá tenni a páratartalmat.

A megfelelő párátlanító kiválasztásnál a legfontosabb szempont az, hogy a helyiség méretéhez illeszkedő készülékteljesítményű gépet szerezzünk be. Gondoljon csak bele! Túl kis teljesítményű készülék használata nem lesz eléggé eredményes, a nagyobb teljesítményű készülékek pedig igen nagy fogyasztással rendelkeznek. Fontos szempont természetesen a készülék mérete is.