A ventilátorok felhasználása mind az iparban, mind az otthonokban nagyon széleskörű, ennek megfelelően különböző ventilátortípusok léteznek: pl. radiális ventilátor, axiális ventilátor, félaxiál, félradiál ventilátor. Ezek felépítésben, kialakításban, teljesítményben alapvetően eltérnek egymástól, ezáltal más-más esetben javasolt a használatuk. Ebben a blogcikkben a radiális ventilátor jellemzőit és felhasználási területeit mutatjuk be.

 

Mikor alkalmazzunk radiális ventilátort?

 

A ventilátornak számos fajtája, típusa létezik, s a megfelelő modell kiválasztása fontos mind a háztartási, mind az ipari felhasználás során. Webáruházunkban lakossági és ipari célú ventilátorok széles választékát kínáljuk, ám a hatékony működés érdekében nem mindegy, hogy milyen ventilátort használunk.

 

Mindenképpen radiális ventilátorra van szükség, ha 3 méternél hosszabb csőrendszer szellőztetését akarjuk biztosítani, például egy társasház esetében. Ezek a szélgépek a speciális kialakítású turbináik révén nagy nyomáskülönbségre képesek, és jóval erősebb gépek, mint az axiális ventilátorok. Alkalmazhatjuk őket légmozgatásra, szellőztetésre, hűtésre egyaránt. 

 

A radiális ventilátor felhasználási területei

 

  • A radiális ventilátor alkalmas szellőztetésre, ugyanis a szennyezett levegőt gyorsan kijuttatja a helyiségből. Ez különösen előnyös lehet például egy kocsmában, vendéglőben, egy társasházi lakásban, stb. 

  • Használhatjuk szárításra, például egy festés után a lakás különböző helyiségeinek szárítására, vagy beázás után az átnedvesedett fal kiszárítására. Használatával gyorsabban megszárad a vakolat vagy a talajvíztől átnedvesedett pincefal. Azonban nemcsak a falat száríthatjuk meg vele, hanem a vizes szőnyeget is. Ipari felhasználása ebben az esetben szőnyegtisztító cégek számára javasolt. 

  • Kevésbé ismert, hogy a radiális ventilátor showtechnikai eszközként is alkalmazható a filmgyártás, fényképezés speciális eseteiben, amikor szelet kell szimulálni. 

 

A radiális ventilátor előnyei

 

A Páramentesítő.hu webáruházunkban forgalmazott radiális ventilátorok nagy teljesítménnyel rendelkeznek, s ez a teljesítmény szabályozható. Az óránkénti 4500 köbméter légszállítási kapacitásuk kiemelkedőnek számít, ugyanakkor viszonylag csendesen működnek. Erős felépítésűek, s mivel a házuk könnyű, strapabíró műanyagból készül, így egyszerűen szállíthatóak, tárolhatóak.

 

A falszárító eszközöket általában praktikus fogantyúval látják el, amelyre a kábelt is feltekerhetjük. Ezeket a szélgépeket nem kell beszerelnünk, azonnal használhatjuk őket. A ventilátorokhoz külön rendelhető kiegészítők segítségével a kifújt levegőt eljuttathatjuk akár 10 méter távolságra is.

 

Webáruházunkban a Trotec márkájú ventilátorok széles választéka található. A Trotec TFV 10 - Turbóventilátor kifejezetten nagy teljesítményű készülék, amely a német márka minden előnyével rendelkezik. Két fokozatra állítható, nagy teljesítményre képes, ugyanakkor energiatakarékos. További előnye a kis mérete és a nagyon könnyű súlya. A motort fémház védi, így poros környezetben is használhatjuk.

 

Több szögállásban üzemeltethető: vízszintesen, 45 fokban döntve, illetve függőlegesen állítva, így többcélú felhasználást biztosít. Száríthatunk vele falat és szőnyeget egyaránt. 

 

A radiális ventilátor tehát jó választás lehet, ha egy valóban nagy teljesítményű készülékre van szükségünk.