A klíma éppúgy, mint a többi háztartási készülék, időnként tisztításra szorul. Akár hűtésre, akár fűtésre használjuk, különböző szennyeződéseknek van kitéve, ezért fontos a klímatisztítás rendszeres elvégzése. Ebben a blogbejegyzésben a légkondicionáló berendezések tisztításáról, karbantartásáról tudhat meg hasznos információkat.

Milyen időközönként van szükség a klímatisztításra?

Tévhit, hogy a légkondit elegendő évente tisztítani, ugyanis minimum kétszer célszerű, azaz a hűtési szezon és a fűtési szezon előtt is egyszer. Ilyenkor a klíma mindkét egységén, azaz a kültéri és a beltéri egységen egyaránt el kell végezni a karbantartást. A hagyományos, falra felszerelt légkondik és a mobilklímák esetén is mindössze körülbelül fél órát vesz igénybe ez a tevékenység. A webáruházunkban forgalmazott háztartási és ipari célú mobil klímák esetében egyaránt szükség van erre a tisztításra. 

A beltéri egység karbantartása szakszerűen

A beltéri egység tisztítása során először távolítsuk el a külső burkolatot, majd szedjük ki és fertőtlenítsük le a szűrőbetétet, hogy a lerakódott szennyeződést eltávolítsuk. Ezzel elpusztítjuk az esetleges gombákat és baktériumokat, amelyek a nedves alkatrészek felületén könnyen megtelepszenek. Ha nem fertőtlenítjük a klímát rendszeresen, ezek a mikroorganizmusok elszaporodnak, majd a légtérbe kerülve káros hatással lesznek az emberi szervezetre. Ugyanezen okból kifolyólag a beltéri egységben lévő levegőjáratokat, légterelőket és a ventilátort is szükséges fertőtleníteni.

A fertőtlenítést követően ellenőrizzük le a csőszigetelést, illetve vizsgáljuk meg, hogy nincs-e gázszivárgás. Mivel ez szemmel kevésbé látható, mérjük meg a leadott hűtőteljesítményt. A belső alkatrészek után tisztítsuk meg a külső burkolatot is, mielőtt visszatennénk a helyére. Ha a klíma működése közben nem megszokott zajokat hallunk, ellenőrizzük le, hogy mindent a megfelelő helyre tettünk-e vissza. Végül ellenőrizzük az elektromos csatlakozókat is, ám ezeket csak száraz ruhával töröljük át portalanítás céljából. 

A mobil klímák, mint például a Trotec PAC 3000X mobil klíma csak beltéri egységgel rendelkeznek, így ezek esetében, ha a fent leírt feladatokat elvégeztük, kész vagyunk a tisztítással.

A kültéri egység szakszerű karbantartása

Távolítsuk el a kültéri egység burkolatát, majd kompresszorral fújjuk ki a hőcserélőt. Végezzünk nyomáspróbát a hűtőkör ellenőrzése végett. Mivel ez az egység ki van téve az időjárási tényezőknek, több szennyeződést fogunk tapasztalni, mint a beltéri egység esetében. Ezeket óvatosan távolítsuk el. Azt is fontos ellenőrizni, hogy a kondenzvíz-elvezető csatorna nem tömítődött-e el, ugyanis ez igen gyakori jelenség a légkondik esetében. Itt általában nem kell nagy dugulásra gondolnunk, elég, ha pókháló vagy valamilyen bogár, esetleg falevél miatt nem tud kifolyni a víz. Erre a problémára kell gondolnunk, ha a kondenzvíz visszafolyik a klíma mellett a beltérbe. Egy hosszú drót vagy pálca segítségével kívülről tudjuk kitisztítani, így megszüntetjük a dugulást. A kültéri egység burkolatát is töröljük át, valamint ellenőrizzük a csövek szigetelését, hogy elkerüljük a hőveszteséget. 

Az ipari felhasználású klímaberendezések - a felhasználás helyétől függően - lehet, hogy gyakrabban is tisztításra szorulnak, hiszen egy gyártócsarnokban működve sokkal nagyobb szennyeződésnek vannak kitéve, mint a lakásunkban.

Amennyiben bővebb információra van szüksége a klímaberendezés kiválasztásával kapcsolatban, forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez, akik szívesen válaszolnak kérdéseire.