Az otthonunkat akkor érezzük komfortosnak, ha a meleg napokon kellemesen hűvös, az év hidegebb időszakában pedig kellemesen meleg van a lakóhelyiségekben. Ez természetesen energiaráfordítással jár, ami napjainkban igen magas költségeket jelenthet. Tehát nem mindegy, hogy milyen a lakásunk fűtési rendszere. Ebben a blogban az infra fűtés működési elvével, előnyeivel kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze. 

 

Hogyan melegít az infra fűtés?

 

Az infra fűtés a fűtési megoldások sorában a sugárzó fűtések csoportjába tartozik, amelyet az infravörös sugárzás FIR távoli tartománya tesz lehetővé. Ez az egyszerű hő nem tartalmaz látható fényt, sem mikrohullámú sugárzást. Így az emberi szervezetre semmilyen negatív hatással nincs. Az infravörös sugarakat az 1800-as évek óta ismerjük, fűtési célra azonban körülbelül 40 éve használjuk. Az infravörös sugarakat az emberi szem nem tudja fényként érzékelni, a bőr idegvégződései azonban melegérzetként fogják fel. 

 

Az infrasugárzás tehát felmelegíti a környezetében lévő tárgyakat, amelyek a hőtárolás és hőleadás alapján felmelegítik a helyiséget. A hagyományos fűtési rendszerek esetében ez fordítva történik, hiszen a levegőt melegítik fel, ami aztán felmelegíti a hideg falakat, tárgyakat. Így ott hőelvonás történik. Az infrafűtés a hagyományos fűtési megoldások közül leginkább a cserépkályha hőleadására hasonlít. 

 

Az infrapanel felhasználási területei

 

Az infrapaneleket az 1980-as évektől kezdve alkalmazzák fűtési céllal. Az elektromos fűtőpanelekhez képest 3-4 fokkal magasabb hőérzetet biztosítanak, ugyanis az infrasugárzás elnyelődik a helyiségben lévő szilárd szerkezetekben, tehát a falakat, a padlót, a bútorokat egyaránt szobahőmérsékletűre melegíti, és amikor nincs bekapcsolva, ezeknek a tárgyaknak a hőleadása is melegít. Ezen tulajdonsága miatt részlegesen hőtároló fűtési rendszernek is nevezik az infrafűtést. Az infrapanel csak beltéri felhasználásra jelent hatékony fűtési megoldást. 

 

Az infrahalogének és infra sötétsugárzók felhasználása

 

A Páramentesítő.hu webáruházban forgalmazott infrahalogének és infra sötétsugárzók nemcsak beltéri, hanem kültéri és ipari felhasználásra is hatékony fűtési módszerek. Mivel kis felületen nagy teljesítménnyel történik a hőközlés, ezért alkalmasak a nagy belmagasságú terek, nappalik, irodák, konferenciatermek, raktárhelyiségek, templomok fűtésére. Alkalmazhatjuk a teraszok, kültéri vendéglátó egységek, munkaállomások időszakos fűtésére is. A Trotec IRD 1800 infra hősugárzó 1800 w-os teljesítményű készülék, amely 3 fűtési fokozattal működik. Kellemes meleget biztosít kültéren és beltéren egyaránt. Egyszerűen felszerelhető és működtethető, a 24 órás időzítő a távirányítóval könnyen beállítható. Letisztult, modern megjelenésével és nagy teljesítményével szobák, nappalik, konyhák, fürdőszobák, műhelyek, kerti kiülők, teraszok fűtésére kiválóan alkalmas. 

 

Gyors fűtési megoldás

 

Az infra fűtés bontási munkálatok nélkül, gyorsan kialakítható fűtési megoldás. A beruházási költségei a többi fűtési rendszerhez képest kifejezetten alacsonyak. 230 V-os hálózati feszültséggel működik, így kivitelezése házilag könnyen megoldható, nem igényel különösebb karbantartást. 

 

Amennyiben bővebb információra van szüksége az infrafűtési megoldásokkal kapcsolatban, forduljon kérdéseivel ügyfélszolgálatunk szakembereihez