Az ideális lakás páratartalom kicsit olyan, mint egy elérhetetlen álom. De csak azért kicsit, mert valójában, megfelelő gépi segítséggel ez egy gombnyomással megoldható. Mégis, napjainkban még mindig szükséges felhívni arra a figyelmet, hogy a nedvességtartalom rendezése alapvető feladat. Persze lehet úgy tenni, mintha ez a kérdés nem lenne fajsúlyos, mindannyiunk életében, de a következmények nem maradnak el. Mi történik akkor, ha félvállról veszi ezt a témát? Több dolog is bekövetkezhet, egyénfüggő, és helyzet specializált, hogy kinek-mi csap végül be. Az egyik variáció, hogy mivel a lakás páratartalom az ideálisnak még csak a közelében sincsen, így a levegő szárazzá válik. Tehát kevés a rendelkezésre álló nedvesség. Bizony ez egy roppant kellemetlen helyzet, annál is inkább, mert számos fizikai tünetet produkál.
A nyálkahártya kiszárad, berepedezik, dehidratáltsága pedig komoly panaszokhoz vezet. Másrészt a páratartalom eltolódhat a másik irányba is. A túlzott párásság talán még veszélyesebb, mint a száraz levegő. Hiszen több módon, úgy is fogalmazhatnánk több szinten károsíthatja az életét. Ha a lakás páratartalom nincs jól beállítva, a nedvesség koncentráltan lesz jelen a légtérben, akkor fulladhat, fizikai tüneteket tapasztalhat. De nem ez az egészben a legrémisztőbb. A felesleges nedvességnek valahogy távoznia kell, s mivel másképp nem tud kicsapódik, a hideg felületekre. Ott pedig az optimális nedves közeg életre hívja a penésztelepeket. Talán ezek után már felesleges is folytatni, hogy mi következik. Mindegy, hogy melyik véglet kelepcéje tartja fogva, páramentesítővel egyszerűen kiszabadulhat, örökre tisztázva a kérdést.
Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról.