A páramentesítés fontossága megkérdőjelezhetetlen, ám nagyon nem mindegy, hogy hogyan próbálja megoldani a kivitelezést. Az első, és legfontosabb kérdés, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésére, azaz hogy tudja megkönnyíteni saját helyzetét? Ha jelen pillanatban semmilyen technológiai vívmány nem támogatja a párásság megszüntetésében, akkor önmagára kell hagyatkoznia.
Legalábbis addig, amíg be nem szerez egy professzionális páramentesítő készüléket. Azért ez, a leglogikusabb lépés, mert a nedvességtartalom optimalizálása, kézi, házi módszerekkel tartósan nem megoldható, és itt a tartósságon van elsősorban a hangsúly. Ha például már fulladozik otthonában a rengeteg víztől, akkor egy kiadós szellőztetéssel rengeteget javíthat a helyzetén. A kérdés csak az, hogy meddig?
Nem sok ideig. Ha folyamatosan kereszthuzatot csinál az sem megoldás, pláne nem télen, amikor a nagy nehezen megszerzett meleget addig kell bent, a légtérben tartani, amíg csak lehet. A lényeg, hogy bár próbálkozhat a páramentesítéssel, szigorúan „népi praktikákkal”, de hosszú távon ez nem eredményezhet sikert. Ráadásul az így elért esetleges eredmény csak félig lehet tökéletes, hiszen mérőeszközök, és pontos számítások nélkül nem állíthatja be az optimális páratartalmat.
Lehet persze, hogy az előzőekben tapasztalt, fullasztó érzethez képest sokkal jobb a helyzet, de még így is bőven 60% feletti értékeket mérhet. A páramentesítés gombnyomásra megoldható, a nap 24 órájában, felesleges vesződség, és idegeskedés nélkül, párátlanító készülék segítségével. Az energiatakarékos üzemelés miatt ez az a befektetés, ami kétszeresen megtérül: a beszerzéskor, és a használat során.