A párásítók napjainkban igen elterjedt eszközök, melyek segítenek fenntartani a megfelelő páratartalmat a szobában. A hatékonyságuk érdekében azonban nem mindegy, hova helyezzük őket a lakásban. Ebben a blogcikkben áttekintjük a párásítók optimális elhelyezését a szobában, és a párásítók gyakorlati hasznát.

 

Ismerjük meg a szoba páratartalmát!

 

Mielőtt beszereznénk a háztartási párásító készüléket, mérjük meg higrosztáttal a szobában jellemző páratartalmat. Ez a mérőműszer kereskedelmi forgalomban kapható, és általában digitálisan kijelzi a levegő nedvességtartalmát. Az emberi szervezet számára 40-60 százalék között van az ideális páratartalom. Ha túl alacsony, akkor egy párásító készülék segítségével könnyen növelhető. 

 

A párásító elhelyezése a szobában

 

A párásítót érdemes a szoba középpontjában elhelyezni, hogy a nedves levegő egyenletesen tudjon elterjedni a helyiségben. Ne helyezzük a falakhoz vagy a bútorokhoz közel, mivel ezek egyrészt akadályozhatják a pára áramlását, másrészt sem a falnak, sem a bútoroknak nem tesz jót, ha közvetlenül éri őket a készülékből kiáramló párás levegő. Az elektromos készülékektől, televíziótól, számítógéptől is tartsuk távol, már csak azért is, mert a párásító tartályában víz van, amit nem szeretnénk, ha ezekre az eszközökre kerülne. A párásító fúvókája általában állítható, így érdemes azt a szoba közepére irányítani.

 

Figyeljünk a biztonságra és a rendszeres karbantartásra!

 

A párásító elhelyezésekor mindig tartsuk szem előtt a biztonsági szempontokat. Úgy helyezzük el, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá, és a háziállatoktól is tartsuk távol a készüléket, nehogy balesetet okozzanak. A párásító készülékek hatékony működéséhez rendszeres karbantartásra van szükség. A víztartályt időnként ki kell takarítani, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok és a penészgombák. 

 

Milyen helyiségekben érdemes párásítani?

 

A lakás egyes helyiségei nem egyformák a páratartalom szempontjából. A fürdőszobában és a konyhában - használatukból adódóan - valószínűleg nem alacsony a páratartalom, viszont a hálószoba és a gyerekszoba levegője lehet száraz. Ha reggelente kiszáradt torokkal ébredünk, ha a kisbabánk nyűgösen kel fel, gyakran mutat megfázásos tüneteket, gyanakodnunk kell, hogy a száraz levegő okozza ezeket a tüneteket. A párásító készülékek különböző típusai közül azt válasszuk, ami tulajdonságaiban a helyiség funkciójához és méretéhez igazodik. A gyerekszobába például előnyös a langyos levegőt kifújó párásító, míg a nappaliban vagy a hálószobában a légtisztító funkcióval is rendelkező Trotec B 250 párásító készülék lehet megfelelő. Ez a német gyártmányú berendezés nemcsak párásítja, hanem a nagyobb szennyeződésektől meg is tisztítja a levegőt. Kijelzője mutatja az aktuális relatív páratartalmat, a beállítani kívánt értéket, az aktuális vízszintet és a vetilátorfokozatot. A készülék kifújási iránya állítható. A beállított célértéknek megfelelően automata üzemmóddal is működtethető. 

 

Ha nyáron a párásítás mellett hűteni is szeretnénk a helyiség levegőjét, a Trotec PAE 31 léghűtő, párásító géppel ezt is megoldhatjuk. Míg nyáron a hűsítő hatását élvezhetjük, ősszel és télen a párásító funkció lesz előnyös.

 

Amennyiben részletesebb információkra van szüksége a Trotec párásító készülékekkel kapcsolatban, forduljon nyugodtan ügyfélszolgálatunk szakembereihez.