Sokan nem is gyanakodnak rá, azonban a pincében lévő magas vagy alacsony páratartalom számos kellemetlen probléma forrása lehet. A magas páratartalom által létrejött penész miatt a levegő áporodott és orrfacsaró lesz, de megannyi betegség kialakulásában is szerepet játszik. Az alacsony páratartalom szárazságot okoz, amely szintén negatív egészségügyi hatásokat eredményez. A következő fejezetekben az egészségügyi tényezők és a megfelelő páratartalom biztosításának módszerei ismerhetők meg.

Milyen hatásai vannak a magas és alacsony páratartalomnak?

A magas páratartalom veszélyei között elsősorban a légúti betegségek és fertőzések kialakulását, illetve a szűnni nem akaró, rossz közérzetet érdemes megemlíteni. A légúti betegségek terén olyan tünetek lépnek fel a háztartásban élők körében, mint a nehézlégzés, gyakori torokgyulladás és folyamatos köhögés. A gyermekek számára még nagyobb egészségügyi kockázatokkal jár a párás levegő, mivel a fiatal korosztály immunrendszere nehezebben képes védekezni az allergia, illetve az asztma ellen. Ha alacsony a páratartalom, általában a szem- és bőrszárazság tartozik a legfőbb tünetek közé. Az alacsony páratartalom miatt létrejövő dehidratáció károsítja az emberi szervezetet, és szinte azonnal észrevehető a bőrön, illetve a szemeken. A bőr kiszáradása kellemetlen, szúrós, véget nem érő viszketéssel jár, amely folyamatos irritációt okoz a lakásban élő személyek számára. A szem szárazsága és viszketése szintén folyamatos, kényszeres dörzsöléshez vezethet, és kötőhártya-gyulladást idézhet elő, amelynek kezelése akár hetekig is tarthat. A Trotec B5E ultrahangos párásító rövid idő alatt képes az optimális páratartalomról gondoskodni.

Mit érdemes ellenőrizni a pince körül a megfelelő páratartalom eléréséhez?

A vízvezetékkel kapcsolatos problémák és szivárgások miatt az alagsorban a nedvességtartalom jelentősen megnövekszik. Az átlagon felüli nedvesség hamar hatással lesz a levegőre, amelynek páratartalma többszörösére nőhet. A pincében lévő nedvesség megszüntetése érdekében célszerű a házban található összes csövet és vízvezetéket ellenőrizni, különböző szivárgásokat keresve. A vízvezetékek mellett nem árt a légcsatornákra is elegendő figyelmet fordítani. A légcsatornák biztosítják a hideg és meleg levegő áramlását a ház körül. Ha a légcsatornában szivárgás alakul ki, az lehetővé teszi a nedves levegő kijutását a csőből. Emiatt az alagsorban a páratartalom megnövekedhet, és hamar negatív hatással lehet az egészségre és a bútorok, illetve falak állapotára egyaránt. Hogyan biztosítható folyamatosan az optimális páratartalom a pincében? Ha a pince körüli karbantartási teendők elvégzése után is túlzottan párás a levegő, abban az esetben célszerű páramentesítő készüléket igénybe venni. Ellenkező esetben, ha a levegő páratartalma alacsony, ajánlott a párásító eszközök között válogatni a hatékony megoldás érdekében. A modern páramentesítők és párásítók már kevés zajjal járnak működés közben, és kifejezetten költséghatékony használatot képesek biztosítani. A készülékek automata funkcióval rendelkeznek, így nem kell aggódni a bonyolult, szinte a teljes napot felemésztő beállítási folyamatok elvégzése miatt sem. Ha bármilyen kérdéssel rendelkezik a párásítással vagy páramentesítéssel kapcsolatban, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!