Ha tartósan magas a páratartalom a lakásban, nagy eséllyel elindul a penészedés kellemetlen folyamata. A penész először a hideg sarkokban, a falakon, az ablaküvegen és a kereten jelenik meg, de a bútorokon is felütheti a fejét. Ebben a blogcikkben annak járunk utána, hogyan történjen a bútoron lévő penész eltávolítása, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

 

Hol jellemző a penész megjelenése a bútorokon?

 

A bútoroknak elsősorban azon a részén jelenik meg a penész, ami nehezen szellőzik, tehát a szekrények hátsó részét, a kanapé háttámláját, az ágybetét alsó részét érdemes időnként ellenőrizni. Nem célszerű a bútorokat nagyon közel tenni a falhoz, főleg, ha az külső, úgynevezett hideg fal. Az ágybetét esetében az ágyrács elvileg lehetővé teszi a szellőzést, de időnként nem árt, ha alaposan - leginkább száraz időben - kiszellőztetjük. 

 

Legjobb módszer a megelőzés

A penész ellen persze az a leghatásosabb módszer, ha nem is hagyjuk kialakulni. Ehhez azonban be kell állítani a lakás páratartalmát a 45-65 százalék közötti értékre, amit egy páramentesítő készülékkel tehetünk meg legegyszerűbben. Egy ilyen berendezés is akkor működik hatékonyan, ha a mindennapi tevékenységeink során is törekszünk a páratartalom csökkentésére. Legalább napi egyszer szellőztessük ki a hálószobát és a nappalit. A fürdőszobát és a konyhát naponta többször érdemes szellőztetni, illetve szellőztető ventilátor működtetése is hasznos ezekben a helyiségekben. 

A szellőztetés télen is fontos, ilyenkor azonban rövidebb ideig tudjuk csak kinyitni az ablakot, ezért jó szolgálatot tehet a páramentesítő készülék. A Trotec TTK 27 HEPA páramentesítő és légtisztító gép kétlépcsős szűrési rendszere révén 95%-os hatékonysággal szűri a levegőből a port, a polleneket, a szöszöket és a penészgombaspórákat. Ezzel a penészedés megelőzéséhez is hozzájárul. A készülékbe szerelt digitális higrosztát folyamatosan méri a helyiség páratartalmát, és napi 12 liter páramentesítő kapacitással vonja ki a levegőből a felesleges páratartalmat. 

Bútoron lévő penész eltávolítása

 

A penész nagyon makacs foltot hagy a bútorokon. A bútorszövetből nyom nélkül nem sok esély van kiszedni. Kézmeleg, enyhén mosószeres vízzel, szivaccsal dörzsöljük át, majd tiszta vizes szivaccsal töröljük át. Ha ezzel a módszerrel nem tűnt el a folt, akkor bevethetünk erősebb tisztítószereket is, de ezeket mindig próbáljuk ki a bútor belső, kevésbé látható részén. Elsősorban a természetes anyagokat részesítsük előnyben, mert ezek egyrészt kevésbé tesznek kárt a bútor kárpitjában, másrészt az illatuk is kellemesebb a vegyszereknél. A teafaolaj például erős fertőtlenítő hatással rendelkezik, így el tudja pusztítani a penészspórákat.

 

Az ecet is fertőtlenít, viszont ezt bútorkárpitra nem célszerű használni, mert kifakíthatja, megroncsolhatja a kárpit anyagát. Fából készült bútorokat ecetes vízzel nyugodtan letörölhetünk. Ha nagyon kényes színű a bútor, érdemes itt is egy próbát tenni, mielőtt nekiállunk a fertőtlenítő mosásnak. A megtisztított kisebb bútorokat, foteleket, kanapékat, amennyiben lehetséges, kitehetjük egy napos helyre száradni, hiszen a nedvességnek ki kell száradnia belőlük, illetve az UV-fény is fertőtlenítő hatással bír. Ha a penész a fa mélyebb rétegeibe is bekerült, előfordulhat, hogy csak csiszolással tudjuk eltávolítani.


Amennyiben bővebb információra van szüksége a páramentesítő készülékek kiválasztásával kapcsolatban, kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez.