A nedvesebb, hidegebb időjárás beköszöntével az otthonunk helyiségeiben gyakran megjelenik és nagyon gyorsan elszaporodik a penészgomba. Ilyenkor a levegő nedvességtartalma megemelkedik, ami kedvez a penész szaporodásának. Ebben a blogcikkben arról olvashatnak, hogyan történhet a penészes fal tisztítása házilag.

 

Miért gyakori a fürdőszobában a penész kialakulása?

 

Vannak olyan helyiségek, mint például a fürdőszoba, ahol szinte mindig magas a levegő nedvességtartalma. Ezt jó idő esetén ki tudjuk szellőztetni, ősszel és télen azonban bennreked a nedvesség, ami hosszú távon előnyös környezetet teremt a káros mikroorganizmusok, így a penészgomba megtelepedésének. Az apró sötétzöld pöttyök megjelennek a csempe fugáiban, a csempén, a mennyezeten, és szinte lehetetlen tőlük megszabadulni. 

 

A penészes fal tisztítása többféle házi praktikával is történhet. Ha sikerül időben észrevennünk, vagyis még csak kis területet érint a penészedés, próbálkozhatunk természetes szerekkel. Ilyen a szódabikarbóna és az ecet, amelyek hatékony tisztítószerek lehetnek a fürdőszobában is. 

 

Penészes fal tisztítása vegyszerekkel 

 

Ha a természetes módszerek nem válnak be, illetve ha úgy látjuk, hogy nagy felületet érint a dolog, erősebb vegyszerekkel takarítsuk le az érintett területet. A fertőtlenítő hatású takarítószerek a csempéről többnyire jól lehozzák a penészt, a gondot többnyire a csempefuga, a fal és az ablakkeret okozza. Ezek penésztelenítése már nehezebb feladat, hiszen az anyag mélyebb rétegeit is érinti, ezért penészölő vegyszerekkel érdemes kezelnünk őket. Ha még ez is hatástalan, lehet, hogy újra kell vakolni és festeni a falat vagy csiszolni az ablakkeretet, és újrafesteni. 

 

Előzzük meg a penész kialakulását!

 

A penész elleni küzdelem egy ördögi kör, ugyanis ha nem változtatunk a feltételeken, újra és újra ki fog alakulni. Ehhez az egyik tényező, amit meg kell változtatni, a magas páratartalom csökkentése, amit páramentesítő készülékkel hatékonyan tudunk megtenni. Ezek a berendezések kiszűrik és egy tartályba gyűjtik a levegőben lévő nedvességet, ezáltal megszüntetjük a penészedés egyik feltételét. 

 

Természetesen emellett fontos a rendszeres szellőztetés, a megfelelő hőmérséklet biztosítása, a hőhidak megszüntetése, a tökéletes szigetelés kialakítása is. Az is megfontolandó, hogy abban a helyiségben, ahol már küzdöttünk ezzel a problémával, szárítsunk-e ruhákat? A ruhák nedvességtartalma a levegőbe távozik, így emiatt is növekszik a páratartalom. A páramentesítő készülékek többnyire ruhaszárító funkcióval is rendelkeznek, így ebből a szempontból is előnyös a használatuk. Egy nagyobb nappali helyiségbe például a Trotec TTK 66 E párátlanító lehet hatékony, amelynek használata 50 négyzetméter alapterületű helyiségig ajánlott, hiszen 24 liter napi kapacitással rendelkezik.

 

Egy kisebb fürdőszobába, gardróbba többnyire elegendő az olyan kisebb teljesítményű készülék, mint az Aktobis WDH 310 EKW, amelyet 12 liter kapacitás jellemez. Ez a Wifi vezérléssel rendelkező digitális páramentesítő szenzoros higrosztáttal rendelkezik a páratartalom pontos szabályozása érdekében. Erős és gyenge ventilátorfokozata, csendes, rotációs kompresszora révén nem zavar minket a mindennapos tevékenységeinkben. 

 

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége a párátlanító berendezésekkel kapcsolatban, kérjük, keresse ügyfélszolgálatunk szakembereit, akik készséggel állnak rendelkezésére.