Mi az a hőhíd, és hogyan okoz penészesedést?

Mind új építésű házak, mind pedig régiek esetében is gyakran előfordul a penészfoltok képződése.Nem csak a műanyag ablakok és rossz hőszigetelés okolható ezért, hanem a hőhidak is. 

 

Hőhídnak nevezzük azokat a felületeket, melyek eltérő hőmérsékletűek (hidegebbek) a környező felületektől. Közelükben a levegő is lehűl és gyorsan a telítettségi pont alá csökken a hőmérséklete. Ekkor kiadja magából a párát. Ha túl magas a páratartalom, akkor ezeken a pontokon vizesednek az ablakok, ajtók feletti áthidalók, a hideg sarkok, a padló és a hideg falak.

Hőhidak, penész az ablakok, ajtók fölött

A nyílászárók felett gyakran beton áthidalót használnak. Ez jobb hővezető, mint a tégla, tehát könnyebben áthűl, mint a környezete. Ezért ide gyorsan kicsapódik a pára, főleg, ha eleve magas a páratartalom. Ha még építkezés előtt áll valaki, akkor érdemes olyan hővezetéssel rendelkező áthidalót beszerezni, mint amilyen a környező építőanyagok. Ezzel csökkenteni lehet a hőhidak kialakulásának veszélyét.

Hőhidak és penész az északi tájolású falakon

Nem csak az ablakok a  veszélyes helyek, hanem minden olyan felület, ami megtöri az egységes hőszigetelést. A bal oldali képen jól látható, hogy az ablakok felett és a ház oldalán is ez mutatkozik.

 

Gyakran hőhíd alakul ki az északi és az egyéb tájolású falfelületek között is. A déli, nyugati oldalt átmelegíti a napsütés, míg az északi oldalt soha nem éri a meleg napsugárzás. A hőmérsékletkülönbség itt is azt eredményezi, hogy a pára kicsapódhat a hidegebb falfelületre. Az itt kialakuló nedves felületen gyorsan megtelepszik a penészgomba, ami sajnos szaporodásnak indul és ha nem tartjuk karban a páratartalmat, akkor ellepi a többi falfelületet és a bútorokat is. Azon kívül, hogy ez csúnya látvány, mérgezi a levegőt is. Ezek együttesen allergia, asztma kialakulásához vezethetnek.

Mikor csapódik ki a pára a hőhidakon?

Az alábbiakban egy harmatpont táblázatot tekinthet meg:

Ha pl. a levegő hőmérséklete 20 C, a páratartalom pedig 65 %, akkor a párakicsapódás 13,2 C-on történik meg. A gyakorlatra lefordítva ez azt jelenti, hogy egy 20 fokra fűtött lakásban, ahol 65 % a páratartalom ki fog csapódni a víz oda, ahol a felület hidegebb, mint 13,2 C. 

 

Hogyan lehet megelőzni a párakicsapódást a hőhídon?

Hogy a kicsapódás ne történjen meg, folyamatosan alacsonyabb szinten kell tartani a páratartalmat. Erre egy párátlanító készülék tökéletesen alkalmas. Az optimális páraszint  esetén (télen 45-50 %, nyáron 50-55 %) nem fog kicsapódni a víz a hideg felületeken. Ebből következően nem alakul ki penész a falon, ablakon. Ezáltal sokkal tisztább, egészségesebb levegőt lélegezhetünk és csökkentjük az allergia, asztma tüneteit, vagy éppen megelőzzük annak a kialakulását.

Páramentesítő berendezéseinket kérjük tekintsék meg a linkre kattintva. Háztartási páramentesítők, és ipari párátlanítók