Az ideális lakás páratartalom elérése

Közzétéve:

A lakás páratartalom, és annak biztosítása főszerepet kell, hogy játsszon, mindannyiunk életében. Ez, az egyszerűnek látszó téma, lényegesen bonyolultabb annál, mint amilyennek tűnik. Persze alapvetően mi, emberek tesszük kacifántossá. Alapesetben ugyanis, egy páramentesítő készülékkel minden nehézséget, problémát a hátunk mögött hagyhatnánk.

Ha még ön sem tudta eldönteni, hogy szeretné-e otthonában, géppel rendezni a páratartalom kérdését, akkor jó, ha elolvassa aktuális cikkünket. A lakás páratartalom mindig más értékek között mozog. Ez önmagától ritka esetben „jelentkezik”, s manuálisan, kézi, házi módszerekkel, tartósan nem lehet fenntartani az esetlegesen elért, egyensúlyi állapotot.

Az optimális feltételek megteremtése amúgy is kérdéses, mert valahogy mindig valamilyen irányban elmozdul a mérce. Vagy túl kevés nedvesség kering levegőjében, vagy túlságosan sok. A szervezete szempontjából egyik sem egészséges. A száraz levegő kiszáríthatja nyálkahártyáit: könnyezésre késztetve szemeit, orrfolyást, köhögést, tüsszögést kiváltva, míg a magas páratartalom előbb-utóbb a hideg felületek rémévé válik, mivel kicsapódik. A ronda vizes foltok nem csak esztétikai problémát jelentenek, hiszen kiváló alapul szolgálnak a penésztelepeknek.

A gombacsaládok pedig spóráikkal mérgezik levegőjét, s ezzel együtt életét. Nem is érdemes mélyebben belemenni a negatív következmények ecsetelgetésébe, mert ha a lakás páratartalom nem megfelelő, akkor csak ilyenekről számolhatunk be. A fentiek elkerülése érdekében a legjobb döntés, ha egy életre elvágja a küzdelem fonalát, s páramentesítő berendezés segítségével beállítja környezete egészséges páratartalmát.