A lakásunkban töltjük az életünk jelentős részét, ezért mindannyian igyekszünk egészséges, tiszta környezetet teremteni magunknak és a családunknak. Kényelmes, komfortos bútorokkal rendezzük be, kellemes színűre festjük a falat, megfelelő hőmérsékletet teremtünk. Azonban keveset foglalkozunk a párátlanítással a lakásban, pedig a magas páratartalom sok gondot tud okozni.

 

Milyen az optimális páratartalom?

 

Az emberi szervezet számára a 45-60 százalék közötti páratartalom az ideális. Ha ennél alacsonyabb vagy magasabb, az valamilyen módon megterhelést jelent a szervezetünknek. Az alacsony páratartalom a száj- és orrnyálkahártya kiszáradását okozza, ami leginkább a kisgyermekek és az idősebb emberek számára megterhelő. Ha túl magas a páratartalom, akkor olyan káros folyamatok indulnak el a lakásban, mint a penészedés.

 

Mindez megelőzhető a cégünk által forgalmazott párátlanító készülékekkel, amelyek megbízhatóságát a német Trotec márka garantálja.

 

Miért káros a penész?

 

A penész tulajdonképpen egy gombafajta, ami spórákkal szaporodik. A nedves környezetet kedveli, így a magas páratartalom mellett nagyon gyorsan meg tud telepedni a falakon, a bútorokon. Azonkívül, hogy kellemetlen szagot áraszt és nem esztétikus, sajnos az egészségünkre káros hatással lehet.  A penészedést megelőzhetjük egy párátlanító készülékkel, viszont ha már kialakult, alaposan el kell távolítanunk a falról.

 

Ehhez használhatunk maró hatású penészölő szereket, vagy próbálkozhatunk természetes anyagokkal is. Az viszont fontos, hogy szárazon soha ne töröljük le a penészt, ugyanis a spórák szétszóródnak a levegőben. Az alapos takarítást követően pedig gondoskodjunk arról, hogy ne legyen túl magas a lakás levegőjének nedvességtartalma, mert akkor a káros folyamat újra fog indulni.

 

Párátlanítás a lakásban páramentesítő készülékkel

 

A párátlanító készülékek közül a Trotec márka termékeit azért érdemes választani, mert csendes működés mellett kiválóan beállítják a hálószobák, gyerekszobák, fürdőszobák optimális páratartalmát. A Trotec TTK 28E páramentesítő gép 15-20 négyzetméter alapterületű helyiségekhez javasolt, de kis méreténél fogva ennél kisebb helyiségbe - mint például a gardrób - is behelyezhető. Működése során beállíthatjuk a lakás ideális páratartalmát.

 

Amikor a beállított páratartalmat elértük, a készülék leáll, és ha érzékeli, hogy nőtt a páratartalom, újra elindul. Beállíthatjuk “szárítási üzemmódra” is, amikor addig fog működni, amíg ki nem kapcsoljuk, vagy meg nem telik a tartály. A LED kijelzőn láthatjuk az aktuális beállítást, a telitartály érzékelője pedig időben jelzi, ha ki kell önteni belőle a vizet. Napi 10 liter páramentesítő kapacitásra képes, viszont legalább 15°C fok hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy hatékonyan működjön. 

 

Fürdőszoba, ahol mindig párás a levegő

 

A lakás legpárásabb helyisége általában a fürdőszoba, hiszen a fürdés vagy zuhanyzás során sok gőz keletkezik. Ez főleg télen okoz problémát, amikor nehezen tudunk szellőztetni. A fürdőszobában ezért gyakori, hogy a mennyezeten vagy a csempén megjelennek a penészfoltok. Ezektől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen folyamatosan ideális számukra a környezet. Ebben a helyiségben tehát - a penész letakarítása mellett - mindenképp hasznos lehet a fürdőszoba méreteinek megfelelő kapacitású Trotec páramentesítő készülék alkalmazása. 

 

Amennyiben bővebb információra van szüksége a Trotec páramentesítő készülékek működésével vagy a megfelelő gép kiválasztásával kapcsolatban, érdeklődjön ügyfélszolgálatunk szakembereinél.