A klímaberendezéseket az időjárás változásával egyre több háztartásban, illetve munkahelyen alkalmaznak hűtésre és fűtésre egyaránt, ám a klíma karbantartása már nem mindenhol valósul meg. Ebben a blogbejegyzésben a légkondi karbantartásával kapcsolatos információkat gyűjtöttük össze.

 

Általános nézet, hogy a klímát évente egyszer kell karbantartani, ám a hűtési és a fűtési szezon előtt is tanácsos, tehát évente kétszer célszerű elvégezni. Egy szakszerű karbantartás során a beltéri és a kültéri egységet egyaránt tisztítani kell, ami körülbelül fél órás tevékenységet jelent. 

 

A beltéri egység esetén a használatból eredő szennyeződéseket kell megszüntetni, a kültéri egység viszont az időjárási tényezőknek is ki van téve. Cégünk webáruházában, a Páramentesítő.hu oldalon megtalálható mobil klímák esetében is időnként el kell végezni a szakszerű karbantartást.

 

Itt fontos megjegyezni, hogy a mobil klímákból forgalmazunk kültéri egység nélküli készülékeket, amelyeket elsősorban háztartási célú felhasználásra javaslunk, és kültéri egységgel rendelkező, nagy kapacitású ipari, mobil klímaberendezéseket is. 

 

Mit jelent a beltéri egység karbantartása?

 

A beltéri egység sok alkatrészből áll, amelyeket a karbantartás során meg kell tisztítani vagy ellenőrizni kell, hogy megfelelően működik-e. A beltéri egységben szűrőbetét található, amit fertőtleníteni kell, időnként pedig cserélni szükséges. Szintén fertőtlenítésre szorulnak a belső levegőjáratok, légterelők és a ventilátor. Érdemes ellenőrizni a csőszigetelést, és ha szükséges, pótolni is. Meg kell vizsgálni, nincs-e gázszivárgás, illetve mérni a leadott hűtőteljesítményt. Ha működés közben zajokat tapasztalunk, keressük meg ezek okozóját, és küszöböljük ki a hibát. A beltéri egység burkolatát is szükséges megtisztítani, illetve ellenőrizni az elektromos csatlakozókat. 

 

Mit jelent a kültéri egység karbantartása?

 

A kültéri egység burkolatát eltávolítva kompresszorral ki kell fújni a hőcserélőt. A hűtőkört célszerű nyomáspróbázni, megfelelően működik-e? Gyakori probléma, hogy a kondenzvíz visszafolyik a beltérbe, mert eltömődött a kondenzvíz-elvezető csatorna. Ezt ki kell tisztítani, és a dugulást megszüntetni. Érdemes a külső konzol rögzítését ellenőrizni, az esetleges rezonanciát megszüntetni. A hőveszteség elkerülése érdekében a csövek szigetelését célszerű ellenőrizni, és ha szükséges, pótolni azokat. A kültéri egység burkolatát is meg kell tisztítani, a külső kötéseket ellenőrizni, a hollandereket szükség esetén cserélni.

 

A kültéri egységgel rendelkező, ipari mobil klímákat gyakran alkalmazzák szervertermek, rendezvénytermek, rendezvénysátrak, gyártóüzemek, várótermek, iroda helyiségek hűtésére, hiszen nagy hűtőteljesítménnyel rendelkeznek. Megbízható a Trotec Porta Temp 15000 S ipari klímaberendezés, amelyet pillanatok alatt beüzemelhetünk a szükséges helyen.

 

Hogyan tisztítsuk a kültéri egység nélküli mobil klímákat?

 

Először tiszta, maximum 40 fokos vízzel mossuk le a szűrőről a port, majd hagyjuk megszáradni. Amennyiben nagyon szennyezett a szűrő, semleges tisztítószert tehetünk a vízbe. Ezután a megszáradt szűrőket helyezzük vissza a készülékbe. A szűrőtisztítást általában félévente érdemes elvégezni.


Amennyiben kérdése merülne fel a megfelelő klímaberendezés kiválasztásával kapcsolatban, forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez, akik készséggel állnak a rendelkezésére.