A fa nedvességmérő olyan műszer, ami segít meghatározni egy faanyag nedvességtartalmát. Ez a faanyag minősége és felhasználása szempontjából lényeges paraméter, ugyanis jelentős mértékben befolyásolja a fa szilárdságát, stabilitását és tartósságát.

 

A fa nedvességmérő fajtái:

 

  • Elektromos ellenállásos nedvességmérők: az anyag elektromos ellenállását mérve becsülik meg a nedvességtartalmat, ugyanis elektromos áramot vezetnek át a faanyagon. Az áramvezetés mértékéből tudnak következtetni a fa nedvességére, ugyanis ennek növekedésével növekszik a vezetőképesség is. Ezek az eszközök két tűvel rendelkeznek, amelyeket a faanyagba kell szúrni, és a műszer - az áramvezetés mértéke alapján - megállapítja, és digitálisan kijelzi a százalékos értéket. 

 

  • Kapacitív nedvességmérők: a faanyag elektromos tulajdonságain alapulnak, ugyanis a fa nedvességtartalma hatással van az elektromos kapacitására. Az eszköz két elektródával rendelkezik, amelyek között elektromos mezőt hoznak létre a faanyagban. A nedvességtartalom változása módosítja ezt az elektromos mezőt, amit az eszköz kiértékel, és a kijelzőn megjelenik a százalékos érték.

 

  • Mikrohullámú nedvességmérők: a mikrohullámok áthaladnak a faanyagon, és a műszerek a visszaverődött vagy elnyelődött mikrohullámok alapján következtetnek a nedvességtartalomra. Előnyük, hogy gyorsan megállapítják az értéket, és nem igényelnek közvetlen érintkezést a faanyaggal.

 

Hol használják a fa nedvességmérőket? 

 

A fafeldolgozás és az építőipar számára fontos a fa nedvességtartalmának ismerete. A fűrészelés, gyalulás, faragás és egyéb fafeldolgozási technológiák során nem mindegy, hogy mennyire nedves a faanyag. A különböző mérőműszerek közül a nedvességmérővel való mérés segít a faanyag megfelelő nedvességének fenntartásában, így elkerülhetjük, hogy a fa károsodjon, repedések, torzulások keletkezzenek rajta.

 

Az építkezésen használt faanyagok nedvességtartalma hatással van az építési szerkezetek stabilitására, ezért érdemes mérni ezt a tulajdonságukat.

 

A bútorgyártás során a faanyag nedvességtartalma befolyásolhatja a bútorok stabilitását. A mérés segítségével a faanyagot az optimális értékekhez lehet igazítani, így tartós és esztétikus bútorok készülhetnek. 

 

A faanyag tárolása során a fa nedvességtartalma változhat az időjárási tényezők és környezeti körülmények hatására. A mérőműszer segíthet ellenőrizni a faanyagot, mielőtt azt raktároznánk, megelőzve annak károsodását. A faanyagok szállítása során is fontos a megfelelő nedvességtartalom, hiszen a nedves faanyag hajlamos a penészedésre, deformálódásra. Tehát mielőtt szállítanánk, esetleg csomagolnánk, érdemes megmérni, hogy elkerülhessük az anyagi károkat. 

 

A Trotec 510 anyagnedvesség-mérő műszer

 

A Trotec 510 egy német gyártmányú, professzionális mérőműszer, amellyel pontosan meg lehet határozni a fa és egyéb anyagok, például gipsz, vakolat, stb. nedvességtartalmát. A műszer az elektromos ellenállás elve alapján mér, és további funkciókkal is bővíthető. A T 510-es csúcsos műszernek nagy hasznát veszik asztalos üzemekben, erdészetekben, építkezéseken. 

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége a fa nedvességmérővel, illetve a bővíthető egyéb kiegészítők technikai lehetőségével kapcsolatban, kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez.