Télen a hideg, száraz levegő és a fűtés, nyáron pedig a csapadékmentes hőség hatására a lakás levegője is szárazzá válhat. Ez számos kellemetlen egészségtani hatással jár, hiszen a száraz levegő megviseli a légutakat, a bőrt, és általános rossz közérzetet okozhat. Ebben a blogcikkben a száraz levegő következményeiről és a hideg párásító áldásos hatásáról olvashat. 

 

Mit értünk száraz levegő alatt?

 

Akkor száraz a levegő, amikor a nedvességtartalma az ideális 45-60 százalék alatt van. Ezt a kereskedelmi forgalomban kapható mérőműszerrel, a higrosztáttal egyszerűen meg tudjuk mérni. Ha a mért érték az optimális szint alatt van, érdemes hideg párásítóval növelni a levegő páratartalmát, hogy elkerüljük a káros hatásokat. 

 

Miért baj, ha száraz a levegő?

 

  • A száraz levegő légzőszervi problémákat okozhat. Arra ébredünk reggel, hogy kiszáradt a torkunk, ami esetleg fáj is. Az irritált légutak köhögést, légszomjat okozhatnak. Az allergiával küzdők esetében ez különösen kerülendő. A tartósan irritált nyálkahártya védtelenebb a kórokozókkal szemben, így gyakrabban leszünk betegek.

  • A száraz levegő a szemeket is irritálhatja, ugyanis a szem nyálkahártyája is ki tud száradni, ami viszketést, szempirosodást, szúró érzést okoz.

  • Az alacsony páratartalom a bőrünkre szárító hatással van, ami viszketésben, hámlásban nyilvánul meg.

  • A száraz levegő még a koncentrációs és mentális képességünkre is negatív hatással van, hiszen az alacsony páratartalom miatt fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. 

  • A lakás fából készült bútorai is megsínylik a tartósan alacsony páratartalmat, ugyanis a szükséges nedvesség hiányában megrepedezhetnek, vetemedhetnek. 

 

Mire jó a hideg párásító?

 

A hideg párásítók a megfelelő mennyiségű nedvességet juttatják a levegőbe, így frissítő és egészséges légkört teremtenek a helyiségben. Használatukkal megelőzhetjük a száraz levegő okozta kellemetlen tüneteket. A Trotec párásítók nemcsak a páratartalmat növelik, hanem hűtik is a levegőt, hiszen a beépített ventilátor kellemes hűvös levegőt áramoltat a helyiségbe. Bár csak néhány fokkal hűti le a helyiséget, mégis a forró nyári hónapokban használatuk kifejezetten előnyös tud lenni. 

 

A Trotec párásítók előnyei

 

A Trotec párásítók intelligens vezérlőrendszerrel működnek, ami pontos hőmérséklet-szabályozást tesz lehetővé. A Trotec B250 párásító elektronikus vezérlése által állítja be a helyiség páratartalmát. A készülék kijelzője mutatja az aktuális relatív páratartalmat, az elérni kívánt páratartalmat, a ventilátorfokozatot és a tartályban lévő víz szintjét. 

 

A készülékbe áramló levegő egy előszűrőn halad át, ami által a nagyobb szennyeződésektől megtisztulva a forgó, nedves szűrőtárcsába kerül. Innen a már páradússá vált, tiszta levegő a környezetbe távozik. Tehát a gép nemcsak párásító, hanem légtisztító funkcióval is rendelkezik. Ha nem szeretnénk, hogy kisgyermekünk elállítsa a beállított értéket, a billentyűzár aktiválásával ezt meg tudjuk akadályozni. 

 

A párásítók használata során gondot kell fordítani arra is, hogy a tartályban mindig friss, tiszta víz legyen. A baktériumok elpusztítása érdekében célszerű SecoSan rudat vagy LiQVit folyadékot alkalmazni. Ha pedig hosszabb ideig nem használja a berendezést, szárítsa ki a tartályt. 


Amennyiben kérdése merülne fel a párásító készülékekkel kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunk szakembereivel.