Az otthonunk és a munkahelyünk az a két helyszín, ahol az életünk jelentős része zajlik, ezért törekszünk arra, hogy esztétikus környezet, egészséges klíma vegyen minket körül. Ehhez az is hozzájárul, hogy a levegő hőmérsékletén kívül megfelelő legyen a páratartalma is. Ebben a cikkben az alacsony páratartalom kellemetlen hatásait és a probléma megoldását mutatjuk be.

Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez.

Az alacsony páratartalom lehetséges okai

A levegő nedvességtartalma csökkenhet télen a fűtési rendszer működésének következtében. A kinti nagyon hideg levegőnek is alacsony a páratartalma, így a szellőztetéssel még több száraz levegőt engedünk be. Nyáron általában jobb a helyzet, de egy korszerűtlenebb klíma működése is száríthatja a levegőt, főleg csapadékmentes időszakban. 

Miért gond, ha a hálószobában alacsony a páratartalom?

Az alvás jobb esetben 7-8 órás tevékenység, tehát a napjaink kb. egyharmadát a hálószobában töltjük. Ha a hálószobában alacsony a páratartalom, reggelente kiszáradt, esetleg fájó torokkal ébredünk, hiszen a száraz levegő egész éjjel irritálta a torkunk nyálkahártyáját. Az érzékenyebb emberek esetében orrfolyás, orrdugulás, bőr- és szemviszketés, sápadt bőr, kellemetlen közérzet is gyakori tünet.

Ez ellen nem elegendő a házi praktikát bevetnünk, hogy például vizes edényt teszünk a radiátorra, hiszen éjszaka általában kevesebbet fűtünk, tehát a víz sem fog folyamatosan párologni. Érdemes inkább egy párásító készüléket üzemeltetni, amely éjszakai, csendes üzemmódra állítva pihentető alvást biztosít. Erre kiválóan alkalmas az Aktobis WDH SA-6501 típusú készülék, amely 150 ml/óra párásítási kapacitással 25 négyzetméteres helyiség párásításához elegendő. A rendkívül alacsony fogyasztású készülék üzembehelyezése egyszerű, kivehető, átlátszó víztartálya könnyen tisztítható.

Mi a helyzet a gyerekszobával?

A kisgyermekek, főleg az első néhány életévben kifejezetten érzékenyek az alacsony páratartalmú levegőre. Gyakori megfázásos tüneteket produkálnak, kötőhártya-gyulladást, szem- és bőrproblémákat okozhat számukra a száraz levegő. Az allergiás és asztmás gyerekek számára még kellemetlenebb a száraz levegő, ugyanis fokozza az egyébként is jelentkező kellemetlen tüneteket. A legtöbb gyermekorvos felhívja a szülők figyelmét a párásítás fontosságára. Ilyenkor nem kielégítő megoldás, ha vizet vagy vizes ruhákat teszünk a radiátorra, hiszen ezek nem változtatnak jelentősen a helyzeten. Az úgynevezett hidegpárásító készülékek jelentik a megoldást a gyerekek panaszaira.

A munkahely, az iroda levegője is fontos

Napjaink jelentős részt töltjük a munkahelyünkön is, ezért fontos, hogy ha meg tudjuk oldani, ott is ideális szinten tartsuk a levegő páratartalmát. Az alkalmazottak számára mintegy motiváló ajándék is lehet egy párásító készülék beszerzése. Az ideális környezetben jobb közérzettel és hatékonyabban tudunk dolgozni. A Trotec B 400 párásító légmosó halk üzemű szinkronmotorral és beépített légnedvességmérővel van ellátva. 900 m3-es helységtérfogatig nemcsak hatékonyan párásítja, hanem a szennyeződésektől meg is tisztítja a levegőt. Irodákban, múzeumokban, kórházakban, kertészetekben és nyomdákban egyaránt hatékonyan alkalmazható. 

Amennyiben bővebb információra van szüksége a megfelelő termék kiválasztásához, érdeklődjön cégünk ügyfélszolgálatán.