Az újszülöttek nagyon érzékenyek a környezeti változásokra, és a számukra megfelelő környezeti feltételek biztosítása létfontosságú az egészségük szempontjából. Ez vonatkozik a babaszoba hőmérsékletére, tisztaságára és a levegő megfelelő páratartalmára egyaránt. Ebben a blogcikkben azt mutatjuk be, hogy a párásító gép miért fontos a babaszobában.

 

Optimális páratartalom párásító gép segítségével

 

Az újszülöttek számára fontos, hogy ne legyen száraz a helyiség levegője, hiszen a bőrük és a légutaik kifejezetten érzékenyek erre. A háztartási párásító gép biztosítani tudja a megfelelő páratartalmat, ami újszülöttek esetében a szervezet számára a 45-65 százalékos ideális érték felső határához közelít. Télen a fűtési rendszerek gyakran kiszárítják a levegőt, de nyáron is előfordul a nagy hőség idején, hogy szárazabb a levegő a kelleténél. Ezek negatív hatással vannak a baba egészségére.

 

Milyen problémákat okoz a száraz levegő a babáknak?

 

A kisbabák légutai még szűkebbek, és hajlamosak a kiszáradásra. A kiszáradt nyálkahártya irritálódik, begyullad, váladékozni kezd. Ez pedig mintegy öngerjesztő folyamat, tovább rontja a helyzetet. A kisbabák így hajlamosabbak lesznek a légúti fertőzésekre, hiszen a sérült, gyulladt nyálkahártyán a kórokozók könnyen átjutnak. Tehát hiába festjük ki a legmodernebb mintákkal a babaszobát, hiába rendezzük be a legszebb bútorokkal, ha a baba szenvedni fog a száraz levegőtől. 

 

Ha azonban egy párásító készüléket teszünk a babaszobába, be tudjuk állítani a megfelelő nedvességtartalmat. A megfelelő páratartalom enyhíteni fogja a tüneteket, a nedves levegő segíti a nyák oldódását, hígítását, ezáltal az könnyebben eltávolítható. A baba légutai hidratáltak és egészségek maradnak.

 

A pici egészsége és jó közérzete érdekében tehát nem érdemes megvárni a tünetek kialakulását, hanem a gyermekorvos vagy a védőnő javaslatát is megkérdezve, érdemes párásító készülékkel felkészülve várni az új családtag érkezését. Egy párásító készülékkel ugyanis többet tehetünk a kisbabánkért, mint bármilyen szép babaruhával vagy bababútorral. Természetesen a kettő nem zárja ki egymást.

 

Nyugodtan alvó baba, kiegyensúlyozott szülők

 

Az újszülött alvási szokásai jelentős mértékben eltérnek a felnőttek alvási periódusaitól. A néhány hetes baba - ha nem beteg - még a nap nagy részében alszik. Csak arra ébred fel két-, háromóránként, hogy éhes. Ilyenkor az etetés után újból visszaalszik. Ha szerencsések vagyunk, az éjszaka is így zajlik, és szülőként mi is ki tudjuk pihenni magunkat, hiszen a baba gondozása nem kis feladat. 

 

Az ideális páratartalmú levegő a baba alvására is pozitív hatással van, hiszen a kellemes környezet hozzájárul a nyugodt légzéshez, megelőzve ezáltal a köhögést, orrdugulást, ami zavarná a baba nyugodt pihenését. A babaszobába nem szükséges nagy teljesítményű párásító készüléket vásárolni. Bőven elég például az Aktobis WDH SA6501 készülék, ami 150 ml/óra párásítási kapacitásával 25 négyzetméter alapterületig hatékonyan párásít. A könnyen tisztítható, higiénikus berendezés ideális és költséghatékony megoldás a babaszobában.

 

Párás levegő a szép bababőrért

 

Az újszülöttek bőre selymes, ugyanakkor még vékony és érzékeny. A születés után sok baba bőre szárad ki, amit megfelelő babaolajjal célszerű kezelni. Ezt a kiszáradást fokozza a száraz levegő. A párásító gép segítségével azonban segíthetünk hidratálttá tenni a pici bőrét, és csökkenteni az irritáció kockázatát. 

 

Amennyiben további kérdése merülne fel a háztartási párásító gépekkel kapcsolatban, kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunk szakembereihez