A lakásunk falait nem szoktuk minden évben újrafesteni vagy kitapétázni, ezért érdemes úgy kialakítanunk, hogy azok sok ideig esztétikusak legyenek. A modern festékeknek és falburkoló anyagoknak köszönhetően olyan stílusú és színvilágú helyiségeket hozhatunk létre, amelyekben a család jól érzi magát. A falak higiéniájának megőrzéséhez azonban szükséges a lakás párátlanítása is.

 

Mit okozhat a magas páratartalom?

 

Képzeljünk el egy pasztellszínekkel lefestett, világos, tágas nappalit, amit természetes fa nyílászárók és hatalmas üvegfal választ el a csodálatos kertünktől. A modern mintázatú bútorlapból készült gardróbszekrény, a vajszínű bőr ülőgarnitúra, a könyvespolc és a gyermek számára kialakított játszósarok jól passzol a világos színű falakhoz. Az egész helyiség kellemes hangulatot áraszt, ahol szívesen tartózkodik a család apraja-nagyja. 

 

Ha azonban ebben a helyiségben magas a levegő páratartalma, mindezt tönkreteheti a penészedés. Nedves környezetben ugyanis a gombaspórák meg tudnak telepedni a falakon, ablakkereteken, és megjelennek a jellegzetes, zöldes-szürkés színű penészfoltok.

 

A penész elleni küzdelem

 

A penészt nehéz véglegesen megszüntetni, hiszen amíg magas a levegő páratartalma, addig folyton vissza fog térni. Kézenfekvő tehát, hogy párátlanítani kell az adott helyiséget, amit egy páramentesítő készülékkel oldhatunk meg a leghatékonyabban. Fontos, hogy olyan kapacitású készüléket válasszunk, ami megfelel a helyiség méretének. Webáruházunk kínálatában minden méretű helyiséghez megtalálhatja az optimális berendezést.

 

A párátlanítás mellett azonban fontos a penész szakszerű eltávolítása. Ennek sokféle módja lehetséges, amelyek közül az adott helyzetet figyelembe véve kell választanunk.

 

  • Ha a falon egy kis foltban jelent meg a penész, akkor meg lehet próbálni természetes szerekkel az eltávolítást. Ez lehet szódabikarbóna vagy ecet. 

  • Ha nagyobb falfelületet érint a penészedés, akkor penészölő szerrel érdemes lefújni, és kellő ideig rajta hagyni ezt a vegyszert. Ezt követően vizes ruhával célszerű áttörölni a falat, és egy alapos szellőztetés sem árt. A nedves falnak ugyanis meg kell száradnia, ahhoz, hogy ne kezdődjön elölről a folyamat.

  • Ha a fa ablakkeret vagy a fürdőszobabútor lett penészes, akkor ne kezeljük erős vegyszerekkel, mert a fában is kárt teszünk. Ilyenkor gyengébb koncentrációjú fertőtlenítőszerrel töröljük át, majd nedves ruhával távolítsuk el a vegyszert is. Amennyire csak lehet, töröljük szárazra a felületet. 

  • Ha a szekrényben a ruhákon jelent meg a penész, akkor próbáljuk meg folteltávolítóval kiszedni a penészfoltot. Sajnos ez nem biztos, hogy sikerrel fog járni, ugyanis a penész nehezen tüntethető el nyom nélkül. 

  • Ha a fürdőszobai csempén vagy a zuhanykabin üvegfalán látjuk a penészfoltokat, fertőtlenítőszerrel töröljük át a csempét. Érdemes a fugákat is átdörzsölni, és néhány percig rajta hagyni a fertőtlenítőt, hogy a penészspórák elpusztuljanak. Majd tiszta, hideg vízzel öblítsük le, és töröljük szárazra.

 

Hogyan oldható meg a lakás párátlanítása?

 

Mint láttuk, a penész bárhol megtelepedhet, és nagyon nehéz megszabadulni tőle. Ezért érdemes a Trotec TTK 64 HEPA páramentesítő és légtisztító készüléket alkalmazni. A HEPA szűrővel és digitális vezérléssel ellátott intelligens készülék nemcsak a lakás páratartalmát állítja optimális szintre, hanem megtisztítja a levegőt a szennyező anyagoktól és az allergizáló pollenektől is. 

 

Ha hatékony páramentesítő megoldást szeretne otthonában, keresse fel cégünk webáruházát, ahol megtalálja az Ön igényeinek megfelelő készüléket.