Örök dilemma, hogy a normál páratartalom a lakásban mekkora legyen. Különösen téli időszakban, fűtési szezonban merül fel ez a kérdés. Vannak ugyan irányelvek, például az, hogy optimális esetben 40-60% között kellene mozognia. De ezt számos tényező befolyásolhatja, többek között az életkorunk vagy a helyiség is, ahol tartózkodunk.

 

Összességében elmondható, hogy az egyéni érzékenységünket is figyelembe kell venni, amikor az ideális páratartalom beállítására törekszünk.

 

Mérésében higrométer vagy időjárás-állomás is az Ön segítségére lehet! Ha nem megfelelő a páratartalom, akkor sem kell aggódnia, mert ma már számos eszköz létezik a probléma kezelésére! Webshopunk kínálatában a háztartási berendezések között sokféle páramentesítőt talál, az egyszerűbb verziótól a légtisztítóval felszerelt típusokon át a digitális készülékekig.

 

Normál páratartalom a lakásban

 

Felnőtteknél optimális esetben 40-60% között mozog, kisgyermekeknél lehet akár 70%-ra is “beállítva” otthonunk páratartalma. Miért lényeges, hogy ezt betartsuk?

 

  • Az alacsony páratartalom miatt kiszáradhat, irritálttá válhat a nyálkahártyánk. Ezt jelezheti a száraz, égető érzés a szemünkben, a torokkaparás vagy akár a szájszárazság. Szerencsére mindez könnyen orvosolható növények telepítésével vagy párologtatók használatával.

  • Azért, hogy megelőzzük az esetleges allergiák vagy a penész kialakulását, a magas páratartalmat sem szabad figyelmen kívül hagyni! Főként régebbi épületeknél okozhat ez problémát, ott, ahol nem megfelelő a szigetelés és sok a hőhíd. Ma már szerencsére számtalan innovatív megoldás létezik a páramentesítésre. Nézzük kicsit közelebbről a legújabb lehetőségeket!

 

WDH 310 EKW wifis páramentesítő

 

Az egyik legmodernebb készülék a WDH 310 EKW wifis páramentesítő, mellyel könnyen elérhető a normál páratartalom a lakásban. Wifivel lehet akár távvezérelni is az eszközt. Nagyobb teljesítményű berendezésről van szó: 12 liter az átlag kapacitása naponta. Szenzoros higrosztáttal van felszerelve, így pontosabban szabályozható vele a pára mennyisége. Időzíteni éppúgy lehet, mint automata működésre kapcsolni, de akár folyamatosan is üzemelhet. Bármely nedves helyiségben vagy az optimális klíma beállításához is használhatjuk. Mellette szól az is, hogy az energiafogyasztása alacsony. 

 

Amennyiben Ön egy igazán innovatív, bármely lakótérbe könnyen átvihető, kompakt páramentesítőt szeretne otthonába, válassza ezt a terméket!

 

Néhány szó az otthoni ideális hőmérsékletről

 

Otthonunk levegőjének minőségében nemcsak a páratartalom játszik szerepet, hanem a hőmérséklet is. Mégis milyen hőfokot érdemes beállítani? 

 

Amikor a nappalinkról beszélünk, akkor általánosságban azt mondhatjuk, hogy 21 Celsius-fok lehet az ideális. Ha hálószobáról van szó, akkor 18-19 fokot érdemes éjszakára beállítani, de csecsemőknél, kisgyermekeknél lehet kicsit magasabb. 

 

Előfordulhat, hogy nem annyira komfortos nekünk ez a hőfok. Ilyenkor ne a fűtést kapcsoljuk fel, hanem öltözzünk fel jobban, takarózzunk be több réteggel! Ha túl meleg a hálószobánk levegője, hatással lehet a pihenésünkre is: többször felébredhetünk, felületesebbé válhat az alvásunk. Arra ügyeljünk, hogy nappal ne legyen 1-2 Celsius-foknál nagyobb különbség az egyes helyiségek között!

 

Látható, hogy a megfelelő levegőminőség eléréshez több tényezőre is fontos figyelni: a hőmérséklet éppoly lényeges, mint a normál páratartalom a lakásban. Páramentesítő.hu webshopunkban igyekszünk a legtöbb problémára megoldást kínálni. Ha kérdése merül fel, forduljon hozzánk bizalommal, segítőkész vevőszolgálatunkkal állunk szíves rendelkezésére!