A megfelelő páratartalom fenntartása az otthonunkban kiemelten fontos az egészségünk és komfortérzetünk szempontjából, ugyanis számos kellemetlen következménnyel jár. Ebben a blogcikkben összegyűjtöttük, hogy milyen gondokat okozhat a magas páratartalom a lakásban, és hogyan lehet kezelni ezeket a problémákat.

 

Mit nevezünk magas páratartalomnak?

 

Az emberi szervezet számára az ideális helyzet az, ha a levegő páratartalma 45-65 százalék közötti sávban mozog. A páratartalom mérése a kereskedelmi forgalomban kapható higrosztáttal történik. Ha a műszer jellemzően 65 százalék fölötti páratartalmat mutat, akkor a helyiség levegőjében csökkenteni kell a nedvességet. 

 

Miért baj a magas páratartalom a lakásban?

 

A tartósan magas páratartalom kedvező környezetet teremt a penészgombák és a poratkák számára. Ezek a káros mikroorganizmusok allergiás reakciókat, légúti megbetegedéseket, hosszú távon asztmát is okozhatnak. A penészgomba apró, sötétzöld foltokban jelenik meg a falon, a hideg sarkokban, az ablakkereten, az ablaküvegen, a csempén vagy a bútorokon. Nehezen távolítható el véglegesen, mert amíg kedvezőek számára a feltételek, folytonosan visszatérő vendég lesz nálunk. A penészes, dohos levegő rossz közérzetet teremt a számunkra. Rossz lesz a lakás levegőminősége, hiszen a nedves levegőben a poratkák és egyéb allergének is jobban szaporodnak. 

 

A magas páratartalom nemcsak az emberi szervezetre nézve káros, hiszen a bútorok és egyéb épületelemek is károsodhatnak miatta. A folyamatosan nedves környezetben a falak, a tető, a padló megrongálódhat, a fa bútorok felpúposodhatnak, eldeformálóhatnak, a fém elemek rozsdásodhatnak. Télen csökkenhet a fűtés hatékonysága, így az energiaköltségek is megnövekednek.

 

Mit tehetünk a páratartalom csökkentése érdekében?

 

A levegő páratartalmát a legegyszerűbben egy páramentesítő készülékkel állíthatjuk optimális szintre. Webáruházunkban a háztartási és ipari páramentesítő berendezések széles választékát találja, így lehetősége van az igényeinek és a helyiségek méretének megfelelő készülék kiválasztására. A Trotec és az Actobis márka minden páramentesítési feladat megoldására kínál optimális terméket. 

 

Wifi vezérelt intelligens készülék

 

Az Aktobis WDH 310 EKW wifi technológiával rendelkező, német páramentesítő készülék 12 liter/nap párátlanító kapacitással rendelkezik. Alacsony energiafogyasztása, csendes, rotációs kompresszora miatt kedvelt termék. A levegő páratartalmát a beépített szenzoros higrosztáttal méri, és a beállításoknak megfelelően szabályozza. Időzítő funkcióval és automata üzemmóddal rendelkezik, így folyamatos páramentesítésre is alkalmas. Egy esetleges áramszünet után automatikusan újraindul. Kijelzőfelülete könnyen áttekinthető. Két ventilátor fokozattal működtethető.

 

Felügyelet nélkül is üzemeltethető, hiszen túlfolyás elleni védelemmel látták el. A gép automatikusan kikapcsol, ha megtelt a 2,5 literes tartály. A készülék görgői révén könnyen mozgatható, erős fogatyújával biztonságosan emelhető. Megszünteti a dohos szagot, a penészképződést a nedves helyiségekben. Megakadályozza a vakolat felhólyagosodását. Nemcsak a lakásban tehet jó szolgálatot, hanem a télikert, az irodahelyiség, a műhely egészséges levegőminőségét is megteremthetjük vele. 


Amennyiben részletesebb információra lenne szüksége a páramentesítő készülékekkel kapcsolatban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunk szakembereivel.