A régi építésű házak esetében gyakran előforduló jelenség a falak penészedése, ezért nem árt tudni, hogy mit tehetünk a falpenész ellen házilag. A penészedés azoknál a házaknál jelentkezik elsősorban, ahol nincs vagy már tönkrement a szigetelés. Persze megjelenhet újonnan épült házak esetében is, ha túl nagy a helyiségekben a levegő páratartalma. Szerencsére ma már mindegyik ok - megfelelő módszerekkel - megszüntethető.

 

A penész megszüntetése

 

A penész egyrészt azért keletkezik a falakon, mert a rossz szigetelés miatt átáznak a falak, s azokon megtelepszik és elszaporodik a penészgomba. Ilyen esetben a legfontosabb dolog, hogy megszüntessük a penész kiváltó okát, vagyis szárítsuk ki a nedves falakat. Aztán megfelelő módon szigeteljük a falakat.

 

A penészt érdemes eltávolítani, majd a vizes falakat ki kell szárítani, hogy ne induljon be újból a folyamat. Páramentesítő.hu webáruházunk a falszárító ventilátorok széles választékát kínálja mind a lakossági, mind az ipari felhasználók számára. A kialakult penész eltávolítására - a természetes anyagokkal való kezeléstől az erős gombaölő vegyszerekkel való penészirtásig - sokféle módszer létezik.

 

Amennyiben a helyiség levegőjének magas páratartalma miatt alakul ki a penész a falakon, akkor mindenképp páramentesíteni kell a helyiségben. Ezt párátlanító készülékkel tehetjük meg, és érdemes a korszerű berendezéseket választanunk. Ezek az eszközök wifi kapcsolattal bárhonnan vezérelhető, több fokozattal rendelkező intelligens rendszerek, amelyek hatékonyan, csendes üzemmódban - szinte észrevétlenül - működnek.

 

Mivel védekezhetünk a falpenész ellen házilag?

 

A penész kialakulása ellen a legjobb módszer a megelőzés, amit egy megfelelően beállított párátlanító készülék nagymértékben elősegíthet. A párátlanító gép beszívja a nedves levegőt, és egy szűrő-, valamint hőcserélő rendszer segítségével párátlanítja azt, majd a száraz levegő visszakerül a légtérbe.

 

A német Trotec és Aktobis cég termékei biztos megoldást jelentenek az optimális páratartalom kialakítására. Mindkét márka esetében kapható lakossági és ipari felhasználásra szánt készülék. Így akkor is számíthatunk rájuk, ha a lakásunkban állandó üzemelésre szeretnénk egy kisebb teljesítményű készüléket, és akkor is, ha az átázott üzemcsarnokot vagy beázott pincét kell kiszárítani egy turbó kapacitással rendelkező géppel. 

 

Természetes szerekkel a penész ellen

 

Ha már kialakultak a kellemetlen fekete foltok a falakon, a penész ellen házilag is megküzdhetünk természetes szerekkel. Ilyen szer például a sokoldalú szódabikarbóna, amelynek vízzel való sűrű keverékével lemoshatjuk a penészfoltot a falról. Hasonló hatást érhetünk el az antibakteriális hatású ecettel, amit hígítatlanul kell felvinni a penészes falfelületre. Ezeken kívül alkalmazhatunk teafaolajat, citromlevet, grapefruit mag kivonatot is. A természetes szerek nem károsítják az egészségünket, környezetbarát módon tisztítanak. Ha ezekkel sikerült eltávolítani a penészt, érdemes odafigyelnünk a lakásunk levegőjének páratartalmára páramentesítő berendezések használatával.

 

Az általunk forgalmazott páramentesítő készülékek, ventilátorok, fűtőberendezések hozzájárulnak ahhoz, hogy tiszta, penészmentes környezetben éljünk.